niskotłuszczowe ciasto czekoladowe
Tradycyjny murzynek zawiera kilkukrotnie więcej tłuszczu niż w tym przepisie. Dodatek jabłek dodaje wilgoci.
Składniki (9 X 129g po 307kcal)
3 jajka
170 g cukru (3/4 szklanki)
40 g masła
2 duże jabłka
60 ml (1/4 szklanki) mleka o niskiej zawartości tłuszczu (0,5%)
85g (2/3 szklanki) kakao
185 g (1 i 1/2 szklanki) mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa
80 g cukru pudru
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do180 stopni.
- Przygotuj mus jabłkowy: Obierz jabłka, pokrój na kawałki. Włóż do rondla, posyp cukrem i duś (gotuj na małym ogniu) około 10 minut pod przykryciem. Ściągnij z palnika. Rozdrobnij widelcem lub blenderem.
- Wrzuć do ciepłych jabłek masło i wymieszaj, dolej zimne mleko i wymieszaj.
- Jajka ubij z cukrem na prawie białą masę (możesz najpierw ubić białka z cukrem a później dodać żółtka).
- Wymieszaj w misce mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Dodaj wystudzone jabłka do ubitej piany i lekko wymieszaj, dodaj mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia się składników. Zrób to łyżką lub na najniższych obrotach miksera.
- Przełóż do formy najlepiej babkowej. (średnica 20 cm) i piecz około 35-40 minut w 180 stopniach.
polewa
Wymieszaj składniki polewy i mieszaj na kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej konsystencji .( ja nalewam do garnka wody, gotuję ją. Kładę na garnek metalowy durszlak, a na nim stawiam metalową miseczkę z tym co mam mieszać na parze:)
Polej ciasto i obłóż dowolnymi owocami lub posyp płatkami migdałowymi:)