dodatki do dań
ogórki małosolne błyskawiczne
Wystarczy, że przygotujesz je wieczorem a rano będą już pyszne i gotowe do zjedzenia!
2 kg ogórków gruntowych najlepiej niedużych i w miarę równych
2, 5 litra wody
przyprawy do kiszenia ogórków (koper, pół główki czosnku, kawałek korzenia chrzanu)
5 płaskich łyżek soli
Sposób wykonania
- Zagotuj wodę z solą.
- Umyj ogórki i odetnij obie końcówki każdego z nich (około pół centymetra)
- Obierz ząbki czosnku ze skórek.
- Wrzuć do dużego słoika warstwowo ogórki, korzeń chrzanu i ząbki czosnku.
- Na wierzchu połóż koper.
- Zalej gorącą wodą z rozpuszczoną solą, tak żeby koper też był w wodzie.
- Poczekaj 12 godzin i gotowe!
0