• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
Oponki z ciasta parzonego

Oponki z ciasta parzonego

Doskonale na tłustą środę- mały trening przed tłustym czwartkiem.

Składniki

150 ml wody
75 g masła
1 1/2 łyżeczki cukru
140 g mąki
3 jajka

Sposób wykonania

  1. Zagotuj wodę z masłem i cukrem
  2. Dodaj mąkę mieszając trzepaczką, ciągle podgrzewając na niewielkiej mocy palnika.
  3. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka i będzie odchodziła od ścianek. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Masa może być jeszcze letnia Kiedy zaczniesz dodawać jajka. Dodawaj po jednym. Za każdym razem dodawaj następne, kiedy Masa będzie gładka.
  5. Przełóż masę do woreczka z tylką z gwiazdką o średnicy około 6mm.
  6. Na papierze do pieczenia formuj kółka średnicy około 5 cm.
  7. Nagrzej olej do około 170 stopni. (Możesz zaobserwować przecinające się bruzdy na dnie garnka- powinna być to odpowiednia temperatura).
  8. Zanurz w oleju arkusz papieru do pieczenia z kółkami i wysuń do od razu.
    Przygotuj papier wystarczająco długi, żeby wygodnie było go trzymać nad garnkiem. powinien być prawie szerokości garnka. Po włożeniu do gorącego oleju oponki od razu odklejają się od papieru i wtedy też się go wyciąga.
  9. Smaż na złoty kolor, osusz od oleju odkładając na ręczniki papierowe.

Możesz je podawać  z cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym (3 łyżki cukru utrzyj z sokiem z cytryny). Im lepiej utrzesz tym bardziej lukier będzie błyszczał.

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.