ciasta
orzeźwiający tort o smaku mango
Torcik powstał całkiem przypadkiem, kiedy mąż otworzył puszkę z pulpą mango zamiast puszki brzoskwiń, które chciał dodać do naleśników. Szybko trzeba było wykorzystać 650 ml mango i tak powstał ku uciesze rodziny ten pyszny tort.
Zwykle cały tort przygotowywałam w ciągu jednego dnia, ale wiem już, że łatwiej i przyjemniej podzielić sobie prace na 2 dni. Jeżeli chcesz dodać warstwę chrupiącej pralinki to nawet można ją zrobić 3 dni wcześniej, zabezpieczyć folią i przechować w lodówce, aż do składania.
Pierwszego dnia piekę biszkopt i przygotowuję śmietanę z czekoladą do obłożenia tortu. Następnego dnia rano składam tort, po południu „tynkuję” i ewentualnie ozdabiam.
Składniki
biszkopt
4 jajka
175 g cukru
75 g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
galaretka mango
400 ml pulpy mango
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek wody
krem śmietanowy
500 ml śmietany
2,5 łyżeczki żelatyny
5 łyżek wody
2-3 łyżki cukru pudru
krem śmietanowo -czekoladowy do obłożenia
(najlepiej przygotować bez ubijania dzień wcześniej)
400 ml śmietany
200 g białej czekolady
do nasączenia
200 ml wody z 3 łyżkami soku z cytryny
tortownica lub pierścień o średnicy około 20 cm
Sposób wykonania
biszkopt
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj olejem.
- Oddziel białka od żółtek.
- W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki.
- Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
- Dodaj żółtka tylko delikatnie mieszając.
- Dodaj zmieszane mąki i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do blachy i piecz w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Powinno się zrumienić.
- Odstaw do ostudzenia, najlepiej do kolejnego dnia
krem śmietanowo -czekoladowy do obłożenia
- Rozpuść na kąpieli wodnej czekoladę zalaną śmietaną. (Ja stawiam na garnku z gotującą się wodą metalowy durszlak, do którego wsadzam miseczkę z czekoladą).
- Dobrze schłodź w lodówce, najlepiej kilka godzin.
- Schłodzony płyn ubij mikserem na krem (dosyć sztywny) dopiero przed nakładaniem na ciasto tzw. tynkowaniem.
galaretka
-
- Namocz żelatynę w wodzie około 10 minut. Umieść pojemnik w kąpieli wodnej i mieszaj, aż będzie idealnie rozpuszczona.
- Dodaj rozpuszczoną żelatynę do pulpy mango i wymieszaj. Posłodź cukrem pudrem.
krem śmietanowy
- Namocz żelatynę w wodzie około 10 minut. Umieść pojemnik w kąpieli wodnej i mieszaj, aż będzie idealnie rozpuszczona.
- Ubij śmietanę na „prawie” sztywno. Przed końcem ubijania wsyp powoli cukier puder delikatnie mieszając masę.
- Dodaj do śmietany rozpuszczoną jeszcze ciepłą żelatynę i szybko zamieszaj.
Składanie
- Przekrój biszkopt na 3 równe części.
- Przełóż 1-ą z części biszkoptu do tortownicy lub pierścienia i skrop ją 1/3 wody z sokiem z cytryny.
- Przygotuj galaretkę i odłóż ją do schłodzenia, żeby jeszcze była płynna, a w czasie chłodzenia ubij śmietanę i wymieszaj ją z ciepłą żelatyną (żeby śmietana jeszcze nie zesztywniała).
Odłóż 1/3 ubitej śmietany do innego naczynia i dolej do niej 1/4 jeszcze płynnej galaretki mango i dokładnie wymieszaj. - Wylej na biszkopt 1/3 śmietany wymieszanej z mango, żeby dokładnie przykryła biszkopt. Dolej delikatnie 2/3 stygnącej, ale jeszcze płynnej galaretki mango , a na nią pozostałą masę śmietanowo -mango. Żeby zrobić wzorki w twej warstwie możesz zanurzać łyżeczkę w galaretce i powoli wyciągać ja do góry tworząc wzór widoczny w przekroju ciasta.
- Nałóż równo drugi biszkopt i pokrop go równomiernie połową pozostałego płynu. Nałóż 3/4 przygotowanej ubitej śmietany.
- Nałóż równo trzeci biszkopt i pokrop go równomiernie pozostałym płynem do skrapiania. Rozsmaruj warstwę śmietany zostawiając brzegi trochę wyższe i wlej pozostałą galaretkę.
- Odstaw tort do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Kiedy jesteś pewien, że jest wystarczająco schłodzony, ściągnij pierścień.
- Ubij na sztywno pianę ze schłodzonej śmietany z czekoladą i rozsmaruj na torcie i jego bokach.
- Oblej polewą czekoladową, obłóż kwiatami jadalnymi i malinami lub przyozdób kawałkami świeżego mango i świeżą miętą lub jak sobie wymyślisz:)
Możesz też drugi biszkopt nasmarować czekoladowym ganachem – też fajnie się komponuje z resztą.
2
Tags :
rewelacyjnie wygląda
dziękuję:)