Torcik powstał całkiem przypadkiem, kiedy mąż otworzył puszkę z pulpą mango zamiast puszki brzoskwiń, które chciał dodać do naleśników. Szybko trzeba było wykorzystać 650 ml mango i tak powstał ku uciesze rodziny ten pyszny tort.
   Zwykle całego torta przygotowywałam w ciągu jednego dnia, ale wiem już,  że łatwiej i przyjemniej podzielić sobie prace na 2 dni. Jeżeli chcesz dodać warstwę chrupiącej pralinki to nawet można ją zrobić 3 dni wcześniej, zabezpieczyć folią i przechować w lodówce, aż do składania.    

     Pierwszego dnia piekę biszkopt i przygotowuję śmietanę z czekoladą do obłożenia torta. Następnego dnia rano składam tort, po południu „tynkuję” i ewentualnie ozdabiam.

Składniki

biszkopt

4 jajka
175 g cukru
75 g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej

galaretka mango
400 ml pulpy mango
2,5  łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek  wody

krem śmietanowy
500 ml śmietany
2,5 łyżeczki żelatyny
5 łyżek wody
2-3  łyżki cukru pudru


krem śmietanowo -czekoladowy do obłożenia
(najlepiej przygotować bez ubijania dzień wcześniej)
400 ml śmietany
200 g białej czekolady

do nasączenia
200 ml wody z 3 łyżkami soku z cytryny

tortownica lub pierścień o średnicy około 20 cm

Sposób wykonania
biszkopt

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj olejem.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki.
  4. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
  5. Dodaj żółtka tylko delikatnie mieszając.
  6. Dodaj zmieszane mąki i bardzo delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blachy i piecz w  temperaturze 180 stopni około 35 minut. Powinno się zrumienić.
  8. Odstaw do ostudzenia, najlepiej do kolejnego dnia

krem śmietanowo -czekoladowy do obłożenia

  1. Rozpuść na kąpieli wodnej czekoladę zalaną śmietaną. (Ja stawiam na garnku z gotującą się wodą metalowy durszlak, do którego wsadzam miseczkę z czekoladą).
  2. Dobrze schłodź w lodówce, najlepiej kilka godzin.
  3. Schłodzony płyn ubij mikserem na krem (dosyć sztywny) dopiero przed nakładaniem na ciasto tzw. tynkowaniem.

galaretka

    1. Namocz żelatynę w wodzie około 10 minut. Umieść pojemnik w kąpieli wodnej i mieszaj, aż będzie idealnie rozpuszczona.
    2. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do pulpy mango i wymieszaj. Posłodź cukrem pudrem.

krem śmietanowy

  1. Namocz żelatynę w wodzie około 10 minut. Umieść pojemnik w kąpieli wodnej i mieszaj, aż będzie idealnie rozpuszczona.
  2. Ubij śmietanę na „prawie” sztywno. Przed końcem ubijania wsyp powoli cukier puder delikatnie mieszając masę.
  3. Dodaj do śmietany rozpuszczoną jeszcze ciepłą żelatynę i szybko zamieszaj.

Składanie

  1. Przekrój biszkopt na 3 równe części.
  2. Przełóż 1-ą z części biszkoptu do tortownicy lub pierścienia i skrop ją 1/3 wody z sokiem z cytryny.
  3. Przygotuj galaretkę i odłóż ją do schłodzenia, żeby jeszcze była płynna, a w czasie chłodzenia ubij śmietanę i wymieszaj ją z ciepłą żelatyną (żeby śmietana jeszcze nie zesztywniała).
    Odłóż 1/3 ubitej śmietany do innego naczynia i dolej do niej 1/4 jeszcze płynnej galaretki mango i dokładnie wymieszaj.
  4. Wylej na biszkopt 1/3 śmietany wymieszanej z mango, żeby dokładnie przykryła biszkopt. Dolej delikatnie 2/3 stygnącej, ale jeszcze płynnej galaretki mango , a na nią pozostałą masę śmietanowo -mango. Żeby zrobić wzorki w twej warstwie możesz zanurzać łyżeczkę w galaretce i powoli wyciągać ja do góry tworząc wzór widoczny w przekroju ciasta.
  5. Nałóż równo drugi biszkopt i pokrop go równomiernie  połową pozostałego płynu. Nałóż 3/4 przygotowanej ubitej śmietany.
  6. Nałóż równo trzeci biszkopt i pokrop go równomiernie  pozostałym płynem do skrapiania. Rozsmaruj warstwę śmietany zostawiając brzegi trochę wyższe i wlej pozostałą galaretkę.
  7. Odstaw tort do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  8. Kiedy jesteś pewien, że jest wystarczająco schłodzony, ściągnij pierścień.
  9. Ubij  na sztywno pianę ze schłodzonej śmietany z czekoladą i rozsmaruj na torcie i jego bokach.
  10. Oblej polewą czekoladową, obłóż kwiatami jadalnymi i malinami lub przyozdób kawałkami świeżego mango i świeżą miętą lub jak sobie wymyślisz:)

 

Możesz też drugi biszkopt nasmarować czekoladowym ganachem – też fajnie się komponuje z resztą.