dodatki do dań
paluchy chlebowe
Chciałam zrobić chlebki naan z przepisu mojej siostry, ale z braku jogurtu odgrzebałam stary sprawdzony przepis na paluchy. Są idealne do sosu i zawsze wychodzą.
Składniki
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody
500 g szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki stopionego masła
3 łyżki oliwy do posmarowania
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia dwie duże blachy.
- Wymieszaj drożdże cukier i dodaj połowę wody. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 5 minut.
- Wsyp mąkę i sól do dużej miski. Stopniowo dodawaj drożdże i oliwę i masło. Ja zwykle ciasto drożdżowe wyrabiam bez robienia rozczynu: najpierw wlewam do misy mokre składniki i sól, później wrzucam mąkę, cukier i na koniec drożdże i mieszam wszystko.
Jeszcze nie zdarzyło się, że nie wyszło , ale dla bardziej strachliwych tradycjonalistów podałam 2 pierwsze punkty. - Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj jeszcze odrobinę ciepłej wody.
- Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Nasmaruj stolnicę i ręce oliwą.
Podziel ciasto na kawałki wielkości jajka i uformuj wałki o długości 30 cm. - Przełóż na blachy i posmaruj oliwą.
- Piecz 15 minut, aż się przyrumienią na złocisty kolor.
1
Ja wrzuciłem wszystko do jednej misy i zmieszałem 🙂 też wyszło.