• kontakt@chwilawkuchni.pl
dodatki do dań
paluchy chlebowe

paluchy chlebowe

Chciałam zrobić chlebki naan z przepisu mojej siostry, ale z braku jogurtu odgrzebałam stary sprawdzony przepis na paluchy. Są idealne do sosu i zawsze wychodzą.

Składniki

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

1 łyżeczka cukru

250 ml ciepłej wody

500 g  szklanki mąki

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

1/2 szklanki stopionego masła

3 łyżki oliwy do posmarowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia dwie duże blachy.
  2. Wymieszaj drożdże cukier i dodaj połowę wody. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 5 minut.
  3. Wsyp mąkę i sól do dużej miski. Stopniowo dodawaj drożdże i oliwę i masło. Ja zwykle ciasto drożdżowe wyrabiam bez robienia rozczynu: najpierw wlewam do misy mokre składniki i sól, później wrzucam mąkę, cukier i na koniec drożdże i mieszam wszystko.
    Jeszcze nie zdarzyło się, że nie wyszło , ale dla bardziej strachliwych tradycjonalistów podałam 2 pierwsze punkty.
  4. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj jeszcze odrobinę ciepłej wody.
  5. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  6. Nasmaruj stolnicę i ręce  oliwą.
    Podziel ciasto  na kawałki wielkości jajka i uformuj wałki o długości 30 cm.
  7. Przełóż na blachy i posmaruj oliwą.
  8. Piecz 15 minut, aż się przyrumienią na złocisty kolor.
1

1 thought on “paluchy chlebowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *