• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
paszteciki z mięsem

paszteciki z mięsem

Bardzo lubię paszteciki z mięsem, takie pyszne mięsko zawinięte w puszyste maślane ciasto drożdżowe. Następna bardzo łatwa i super smaczna przekąska do śniadaniówki.

Składniki

na farsz
350 g mięsa (u mnie karkówka)
1 mała cebula
1 małe jajko lub 1/2 dużego
sól pieprz do smaku
liść laurowy
ziele angielskie do smaku
łyżka masła

na ciasto
250 g mąki
25 g masła
125 ml mleka ciepłego
łyżeczka soli i cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
1 jajko

Sposób wykonania

  1. Mięso gotujemy do miękkości w małej ilości wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Po ugotowaniu mięso studzimy. Cebulę kroimy i szklimy na maśle. mięso wraz z cebulą jajkiem i przyprawami blendujemy. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodajemy wywar z mięsa w którym się gotowało jeżeli będzie zbyt mokry możemy dodać łyżkę bułki tartej.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o rozmiarach około 30×40 cm, wyłożyć na nie farsz (patrz na zdjęcia). Zawinąć farsz w cieście jak naleśnik i podzielić na równe części długości około 3-4 cm. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w 3 centymetrowych odstępach . Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
  4. Kiedy paszteciki nam wyrosną smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem, najlepiej użyć do tego pędzla kuchennego.
    Pieczemy 20-25 minut (do ładnego zrumienienia) w temperaturze 220 stopni.

Składniki

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.