posiłki, przekąski

Pieczone pierożki
Nie sprawiają tyle kłopotu co tradycyjne pierogi. Doskonale smakują polane rozpuszczonym masłem z pietruszką i czosnkiem.
Z porcji wychodzi około 25 pierogów
Składniki
farsz:
250g rozgniecionego twarogu lub fety (nie dodawaj soli)
30g świeżo startego sera na drobnej tarce (parmezan byłby idealny, ale może być też zwykły żółty ser)
2 roztrzepane jajka
sól
ciasto:
300g mąki
150 ml jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soli
do posmarowania
1 duże jajko, 1 łyżka mleka
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wymieszaj składniki farszu w misce. Dopraw solą do smaku.
- Zagnieć ciasto ze składników na ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką lub natłuszczonej stolnicy na placek o grubości 3mm.
- Wytnij około 8 centymetrowe placki, rozwałkowując resztki, aż zużyjesz całe.
- Na środek każdego placka ułóż 1 czubiastą łyżeczkę farszu.
- Złóż każdy placek w pół i zagnieć widelcem brzegi.
- Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wysmaruj każdego pierożka roztrzepanym jajkiem.
- Piecz około 25 minut, aż zrobią się złocisto-brązowe.
- Podawaj polane masłem z czosnkiem i pietruszką.
0