• kontakt@chwilawkuchni.pl
posiłki, przekąski
Pieczone pierożki

Pieczone pierożki

Nie sprawiają tyle kłopotu co tradycyjne pierogi. Doskonale smakują  polane rozpuszczonym masłem z pietruszką i czosnkiem.

Z porcji wychodzi około 25 pierogów

Składniki

farsz:
250g rozgniecionego twarogu lub fety (nie dodawaj soli)
30g  świeżo startego sera na drobnej tarce (parmezan byłby idealny, ale może być też zwykły żółty ser)
2  roztrzepane jajka
sól

ciasto:
300g  mąki
150 ml jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soli

do  posmarowania
1 duże jajko, 1 łyżka mleka


Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wymieszaj składniki farszu w misce. Dopraw solą do smaku.
  3. Zagnieć ciasto ze składników na ciasto.
  4. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką lub natłuszczonej stolnicy na placek o grubości 3mm.
  5. Wytnij  około 8 centymetrowe placki, rozwałkowując resztki, aż zużyjesz całe.
  6.  Na środek każdego placka ułóż 1 czubiastą łyżeczkę farszu.
  7. Złóż każdy placek  w pół i zagnieć widelcem brzegi.
  8. Przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Wysmaruj każdego pierożka roztrzepanym jajkiem.
  10. Piecz około 25 minut, aż zrobią się złocisto-brązowe.
  11. Podawaj polane masłem z czosnkiem i pietruszką.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *