• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
piękna puszysta beza z daktylami i kajmakiem

piękna puszysta beza z daktylami i kajmakiem

Zdecydowanie nie tylko ja uważam bezę za najlepsze ciasto. Wystarczy, że zrobisz je sam/a i tak samo będziesz myśleć… Nawet ci, którzy mówią, że nie lubią słodkich ciast chętnie proszą o dokładkę

Składniki
beza:
6 białek
300 g cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 daktyle

masa:
250g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
pół puszki kajmaku
6 daktyli
6 połówek orzechów włoskich


Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 2 duże blachy przykryte papierem do pieczenia. Możesz narysować koła o średnicy około 25 centymetrów.
  2. Pokrój daktyle na małe kawałeczki.
  3. Wlej do miski białka.
  4. Wsyp do nich cukier.
  5. Ubij na bardzo sztywną pianę.
  6. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj daktyle i wymieszaj.
  8. Wyłóż masę na środek wyznaczonych kręgów w miarę równych ilościach. Rozgarnij od środka do brzegów formując ładne kształty. Możesz użyć rękawa cukierniczego, ale łyżka spokojnie wystarczy.
  9. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Jeżeli zacznie się rumienić zmniejsz temperaturę do 135 lub nawet 130 stopni.
  10. Piecz około 1,5 godziny w tej temperaturze. Ja upewniam się, czy beza jest upieczona stukając palcem w spód bezy. Powinien mieć sztywną, twardą skorupkę (tak jak na wierzchu).
  11. Zostaw bezę do wystygnięcia (w otwartym piekarniku lub na zewnątrz).
  1. Ubij w pierwszym naczyniu śmietanę na sztywno.
  2. W drugim naczyniu ubijaj delikatnie serek mascarpone dodając po łyżce kajmaku.
  3. Połącz obie masy
  4. Dodaj pokrojone daktyle i posiekane orzechy.

Przełóż masę śmietanową na 1 blat bezy. Przykryj drugim. Ja zawsze wybieram „ładniejszy ” na górę.

Posyp odrobiną cukru pudru – przez sitko, a następnie bardzo delikatnie ciemnym kakao również przez drobne sitko.

*Zdarzało mi się zapomnieć skrobi, a beza i tak była super:)
Wszystkie składniki do masy powinny mieć tą samą temperaturę (najlepiej wszystkie je włożyć na godzinę do lodówki).
Parę podpowiedzi o ubijaniu bezy znajdziesz tutaj:

Jeżeli chcesz zrobić mniejszą wersję to użyj 50 g cukru na każde białko. Czas pieczenia skróć, ale tylko nieznacznie. (3 białka – o 10 minut)

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *