piękna puszysta beza z daktylami i kajmakiem
Zdecydowanie nie tylko ja uważam bezę za najlepsze ciasto. Wystarczy, że zrobisz je sam/a i tak samo będziesz myśleć… Nawet ci, którzy mówią, że nie lubią słodkich ciast chętnie proszą o dokładkę
Składniki
beza:
6 białek
300 g cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 daktyle
masa:
250g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
pół puszki kajmaku
6 daktyli
6 połówek orzechów włoskich
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 2 duże blachy przykryte papierem do pieczenia. Możesz narysować koła o średnicy około 25 centymetrów.
- Pokrój daktyle na małe kawałeczki.
- Wlej do miski białka.
- Wsyp do nich cukier.
- Ubij na bardzo sztywną pianę.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj daktyle i wymieszaj.
- Wyłóż masę na środek wyznaczonych kręgów w miarę równych ilościach. Rozgarnij od środka do brzegów formując ładne kształty. Możesz użyć rękawa cukierniczego, ale łyżka spokojnie wystarczy.
- Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Jeżeli zacznie się rumienić zmniejsz temperaturę do 135 lub nawet 130 stopni.
- Piecz około 1,5 godziny w tej temperaturze. Ja upewniam się, czy beza jest upieczona stukając palcem w spód bezy. Powinien mieć sztywną, twardą skorupkę (tak jak na wierzchu).
- Zostaw bezę do wystygnięcia (w otwartym piekarniku lub na zewnątrz).
- Ubij w pierwszym naczyniu śmietanę na sztywno.
- W drugim naczyniu ubijaj delikatnie serek mascarpone dodając po łyżce kajmaku.
- Połącz obie masy
- Dodaj pokrojone daktyle i posiekane orzechy.
Przełóż masę śmietanową na 1 blat bezy. Przykryj drugim. Ja zawsze wybieram „ładniejszy ” na górę.
Posyp odrobiną cukru pudru – przez sitko, a następnie bardzo delikatnie ciemnym kakao również przez drobne sitko.
*Zdarzało mi się zapomnieć skrobi, a beza i tak była super:)
Wszystkie składniki do masy powinny mieć tą samą temperaturę (najlepiej wszystkie je włożyć na godzinę do lodówki).
Parę podpowiedzi o ubijaniu bezy znajdziesz tutaj:
Jeżeli chcesz zrobić mniejszą wersję to użyj 50 g cukru na każde białko. Czas pieczenia skróć, ale tylko nieznacznie. (3 białka – o 10 minut)