• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
idealne ciasto na pierogi

idealne ciasto na pierogi

Po kilku latach znalazłam mój stary notes z wypróbowanymi przepisami. Ciasto na pierogi – wyjątkowo elastyczne, łatwe do wałkowania, delikatne i puszyste, po prostu rewelacja

Składniki

300 g mąki
200 ml gorącej wody
30 g masła

Sposób wykonania

  1. Wsyp mąkę i sól do miski, masło pokrojone na mniejsze części.
  2. Mieszając mikserem powoli wlewaj gorącą wodę.
  3. Zamieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Ciasto (może być jeszcze ciepłe) cieniutko rozwałkuj na równo natłuszczonej stolnicy.
  5. Wycinaj kółka, nakładaj na środek każdego po łyżeczce farszu. Przytrzymując farsz na środku złóż krążek ciasta w pół nakładając dokładnie na siebie brzegi. Dociśnij je, a następnie „uszczypnij je w poprzek”.

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.