obiad

idealne ciasto na pierogi
Po kilku latach znalazłam mój stary notes z wypróbowanymi przepisami. Ciasto na pierogi – wyjątkowo elastyczne, łatwe do wałkowania, delikatne i puszyste, po prostu rewelacja
Składniki
300 g mąki
około 150 ml gorącej wody
30 g masła
Sposób wykonania
- Wsyp mąkę i sól do miski, masło pokrojone na mniejsze części.
- Mieszając mikserem powoli wlewaj gorącą wodę.
- Zamieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto (może być jeszcze ciepłe) cieniutko rozwałkuj na równo natłuszczonej stolnicy.
- Wycinaj kółka, nakładaj na środek każdego po łyżeczce farszu. Przytrzymując farsz na środku złóż krążek ciasta w pół nakładając dokładnie na siebie brzegi. Dociśnij je, a następnie „uszczypnij je w poprzek”.
Ciasto przechowuj w worku foliowym, żeby nie wyschło.
Nie wałkuj dużych partii ciasta, mniejsze będzie łatwiej wałkować bardzo cienko.
Ja uzywam drewnianej stolnicy naolejonej moim ulubionym olejem rzepakowym.
0
Tags :