• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
pistacjowe cupcake

pistacjowe cupcake

Jak ja lubię babeczki z kremem… Takie coś więcej niż ciasteczko a inaczej niż ciasto;-). Jako że jestem również fanką pistacji to wyszły s tego pistacjowe cupcake. Ciasto jak to w tego rodzaju babeczkach nie jest bardzo leciutkie ale za to bardzo smaczne a w połączeniu z pistacjowym kremem po prostu smaczniutkie:-)

Składniki
na 7 średnich babeczek
szklanka o pojemności 250 ml

1,5 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 czubate łyżki masła w pokojowej temperaturze
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mielonych pistacji
1 jajko
1/4 szklanki kwaśnej śmietany

na krem
2/3 białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
100 g masła w pokojowej temperaturze
100 g serka kremowego
4 łyżki mielonych pistacji
1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, blachę do babeczek wyłóż papilotkami.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem, solą i pistacjami.
  3. W drugiej misce ubij masło z cukrem następnie dodaj jajko nadal przez chwilę ubijając. Następnie dodawaj na przemian mieszaninę z mąką i śmietanę, dobrze połącz.
  4. Przełóż ciasto do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz około 20-25 min( do suchego patyczka)- uważaj żeby nie przesuszyć. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
  5. Aby przygotować krem ubij masło z cukrem na puszystą masę, dodaj serek nadal ubijając. Następnie, stale ubijając dodaj rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę i mielone pistacje. Nakładaj na wystudzone babeczki łyżką lub rękawem cukierniczym, równie dobrze sprawdzi się woreczek śniadaniowy z odciętym kawałkiem rogu.


0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *