ciasta
podstawowe, słodkie ciasto do tarty
Składniki
na blachę około 22 cm
140 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
55 g drobnego cukru
115 g zimnego masła
1 żółtko z dużego jajka
1-2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania
- Mąkę z solą i cukrem wymieszać w misce. Masło pokroić na drobną kostkę i dodać do mąki. Używając robota kuchennego lub noża wymieszać ciasto do uzyskania „mokrego piasku”. Następnie dodać żółtko i wodę dokładnie wymieszać aby składniki stworzyły jednolitą gęstą masę, trzymającą kształt kuli.
- Ciasto rozpłaszczyć na dużym kawałku foli spożywczej, przykryć je szczelnie takim samym kawałkiem i włożyć na 10 minut do lodówki.
- Ciasto w foli rozwałkować na okrągły placek (można dodać trochę mąki) tak aby wystawał po 2,5 cm na około naszej blachy.
- Delikatnie przełożyć ciasto do blachy lekko dociskając. Jeżeli ciasto się naderwie, dokleić resztę.
- Piec według wskazówek z przepisu na tartę.
0
Tags :