Składniki
na blachę około 22 cm

140 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
55 g drobnego cukru
115 g zimnego masła
1 żółtko z dużego jajka
1-2 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania

  1. Mąkę z solą i cukrem wymieszać w misce. Masło pokroić na drobną kostkę i dodać do mąki. Używając robota kuchennego lub noża wymieszać ciasto do uzyskania „mokrego piasku”. Następnie dodać żółtko i wodę dokładnie wymieszać aby składniki stworzyły jednolitą gęstą masę, trzymającą kształt kuli.
  2. Ciasto rozpłaszczyć na dużym kawałku foli spożywczej, przykryć je szczelnie takim samym kawałkiem i włożyć na 10 minut do lodówki.
  3. Ciasto w foli rozwałkować na okrągły placek (można dodać trochę mąki) tak aby wystawał po 2,5 cm na około naszej blachy.
  4. Delikatnie przełożyć ciasto do blachy lekko dociskając. Jeżeli ciasto się naderwie, dokleić resztę.
  5. Piec według wskazówek z przepisu na tartę.