ciasta
proste ciasto- placek z truskawkami
Jadłam wcześniej ten typ ciasta z różnymi owocami – truskawki to tylko jeden z wariantów:) Zawsze zaskakiwało mnie delikatnością i wilgocią
Składniki
160 g mąki (1 szklanka)
100 g cukru (pół szklanki)
130 g rozpuszczonego masła
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g truskawek
tortownica około 20 cm albo dłuższa keksówka wyłożona papierem do pieczenia
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Truskawki umyj i usuń szypułki. Podziel na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże.
- Oddziel białka (do pojemnika w którym będziesz ubijać) od żółtek (do osobnego pojemnika)
- Ubij białka z cukrem na sztywno.
- Dodaj żółtka delikatnie mieszając.
- Delikatnie mieszając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wlej ciepłe (nie gorące) masło i wymieszaj.
- Wysmaruj brzegi formy masłem.
- Wlej 3/4 ciasta do formy, wyłóż na wierzch truskawki . Dolej resztę ciasta.
- Piecz około 30 minut – do zrumienienia w 180 stopniach.
- Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Możesz też użyć innych owoców np. śliwek lub brzoskwiń.
0