Jadłam wcześniej ten typ ciasta z różnymi owocami – truskawki to tylko jeden z wariantów:) Zawsze zaskakiwało mnie delikatnością i wilgocią

Składniki
160 g mąki (1 szklanka)
100 g cukru (pół szklanki)
130 g rozpuszczonego masła
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g truskawek

tortownica około 20 cm albo  dłuższa keksówka wyłożona papierem do pieczenia

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Truskawki umyj i usuń szypułki. Podziel na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże.
  3. Oddziel białka (do pojemnika w którym będziesz ubijać) od żółtek (do osobnego pojemnika)
  4. Ubij białka z cukrem na sztywno.
  5. Dodaj żółtka delikatnie mieszając.
  6. Delikatnie mieszając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  7. Wlej ciepłe (nie gorące) masło i wymieszaj.
  8. Wysmaruj brzegi formy masłem.
  9. Wlej 3/4 ciasta do formy, wyłóż na wierzch truskawki . Dolej resztę ciasta.
  10. Piecz około 30 minut – do zrumienienia w 180 stopniach.
  11. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Możesz też użyć innych owoców np. śliwek lub brzoskwiń.