przekąski
przekąski z ciasta na pizzę na zakwasie
Zwykle robiłam dwie duże pizze na raz, ale obecnie to trochę za dużo. Dlatego zaczęłam kombinować jak wykorzystać połowę ciasta i wyszła świetna przekąska, taka chrupiąca i strasznie wciągająca zwłaszcza w połączeniu z sosem czosnkowym.
Ja zamierzam to podać jako przekąskę na pierwszej pocovidowej imprezie.
Składniki
100 g zakwasu żytniego
500 g białej maki (450 – np. tortowa)
250 ml wody
20 ml oleju
3 łyżeczki kminku (całego – nie mielonego)
pół łyżeczki soli
sos czosnkowy
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
ewentualnie koperek, lubczyk lub inne ulubione ziółka
Sposób wykonania
- Wymieszaj tylko do połączenia składników zaczyn żytni, mąkę i wodę i odstaw na około 20 minut.
- Obsyp solą, dodaj olej i wyrób dokładnie, aż ciasto będzie się ciągnęło – nie rwało i jednocześnie przestanie się kleić do rąk.
- Odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Podziel na mniejsze części. Obsyp stolnicę mąką i kminkiem.
- Rozwałkuj bardzo cienko. Pokrój na paski o szerokości około 3 cm. I jeszcze każdy pasek pokrój na trójkąty.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Przekładaj na nagrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz około 6-8 minut, aż się zrumienią i lekko wysuszą, żeby były chrupiące.
sos czosnkowy
- Dodaj do śmietany przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Dodaj odrobinę soli i pieprzu i ewentualnie ulubione zioła.
0
Tags :