• kontakt@chwilawkuchni.pl
przekąski
przekąski z ciasta na pizzę na zakwasie

przekąski z ciasta na pizzę na zakwasie

Zwykle robiłam dwie duże pizze na raz, ale obecnie to trochę za dużo.  Dlatego zaczęłam kombinować jak wykorzystać połowę ciasta i wyszła świetna przekąska, taka chrupiąca i strasznie wciągająca zwłaszcza w połączeniu z sosem czosnkowym.

Ja zamierzam to podać jako przekąskę na pierwszej pocovidowej imprezie.

Składniki

100 g zakwasu żytniego
500 g białej maki (450 – np. tortowa)
250 ml wody
20 ml oleju
3 łyżeczki kminku (całego – nie mielonego)
pół łyżeczki soli

 sos czosnkowy
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku
ewentualnie koperek, lubczyk lub inne ulubione ziółka

Sposób wykonania

  1. Wymieszaj tylko do połączenia składników  zaczyn żytni, mąkę i wodę i odstaw na około 20 minut.
  2. Obsyp solą, dodaj olej i wyrób dokładnie, aż ciasto będzie się ciągnęło – nie rwało i jednocześnie przestanie się kleić do rąk.
  3. Odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Podziel na mniejsze części. Obsyp stolnicę mąką i kminkiem.
  5. Rozwałkuj bardzo cienko. Pokrój na paski o szerokości około 3 cm. I jeszcze każdy  pasek pokrój na trójkąty.
  6. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Przekładaj na nagrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz około 6-8 minut, aż się zrumienią i lekko wysuszą, żeby były chrupiące.

sos czosnkowy

  1. Dodaj do śmietany przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Dodaj odrobinę soli i pieprzu i ewentualnie ulubione zioła.

przekąska

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.