• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
piernik przekładany masą śmietanowo-jogurtową i powidłami

piernik przekładany masą śmietanowo-jogurtową i powidłami

Dobrze mieć sprawdzone przepisy, które mogą ułatwić przygotowania do świąt albo imprez. To ciasto należy przygotować 3-4 dni przed planowanym podaniem, co daje nam możliwość rozłożenia pracy na dodatkowe dni. Ten piernik jest wzbogacony orzechami i przełożeniem z masy jogurtowo- śmietanowej. 

Składniki
ciasto:
2 jajka
120 g (pół szklanki) miodu
100 g (pół szklanki) cukru
250 g (1,5 szklanki) mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady starta na tarce
2 łyżeczki przyprawy korzennej
100 g posiekanych orzechów laskowych

masa jogurtowo-śmietanowa:
szklanka jogurtu naturalnego
szklanka śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki wody

polewa czekoladowa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
4 łyżki śmietanki kremówki

pół słoika powideł

tortownica około 20 cm średnicy wysmarowana olejem

Sposób wykonania
ciasto:

  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Ubij jajka z cukrem i miodem na puszystą masę.
  3. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, startą czekoladę, przyprawę korzenną i większość posiekanych orzechów. Część orzechów odłóż do ozdobienia ciasta.
  4. Dodaj suche składniki do masy jajecznej i wymieszaj je dokładnie.
  5. Przełóż do formy i piecz około 60 minut.  Ostudź w formie.

masa jogurtowo-śmietanowa:

  1. Namocz przez około 10 minut żelatynę w 3 łyżkach wody.
  2. Rozpuść w kąpieli wodnej żelatynę. (Ja kładę metalowy durszlak na garnku z wrzącą wodą, a w nim miseczkę metalową z żelatyną).
  3. Ubij na sztywno śmietankę, dodaj do niej cukier, dolej do niej ciepłą żelatynę cały czas mieszając. Dolej do niej jogurt. Odstaw masę do lodówki do lekkiego stężenia.

polewa czekoladowa:

  1. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. (Ja kładę metalowy durszlak na garnku z wrzącą wodą, a w nim miseczkę metalową z czekoladą).

przełożenie ciasta:

  1. Przekrój ciasto w poprzek na 3 równe części.
  2. Wysmaruj pierwszą część powidłami i przykryj drugim  krążkiem.
  3. Załóż rant, w którym ciasto było pieczone.
  4. Przełóż masę śmietanowo-jogurtową i nałóż ostatni krążek ciasta.
  5. Przełóż do lodówki do zastygnięcia masy.
  6. Wyciągnij z lodówki i oblej ciasto polewą i obsyp posiekanymi orzechami.  Możesz to też zrobić dopiero przed podaniem.
  7. Ciasto przechowuj 3-4 dni w chłodnym miejscu szczelnie zabezpieczone folią spożywczą.

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.