ciasta

piernik przekładany masą śmietanowo-jogurtową i powidłami
Dobrze mieć sprawdzone przepisy, które mogą ułatwić przygotowania do świąt albo imprez. To ciasto należy przygotować 3-4 dni przed planowanym podaniem, co daje nam możliwość rozłożenia pracy na dodatkowe dni. Ten piernik jest wzbogacony orzechami i przełożeniem z masy jogurtowo- śmietanowej.
Składniki
ciasto:
2 jajka
120 g (pół szklanki) miodu
100 g (pół szklanki) cukru
250 g (1,5 szklanki) mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady starta na tarce
2 łyżeczki przyprawy korzennej
100 g posiekanych orzechów laskowych
masa jogurtowo-śmietanowa:
szklanka jogurtu naturalnego
szklanka śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny+ 3 łyżki wody
polewa czekoladowa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
4 łyżki śmietanki kremówki
pół słoika powideł
tortownica około 20 cm średnicy wysmarowana olejem
Sposób wykonania
ciasto:
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
- Ubij jajka z cukrem i miodem na puszystą masę.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, startą czekoladę, przyprawę korzenną i większość posiekanych orzechów. Część orzechów odłóż do ozdobienia ciasta.
- Dodaj suche składniki do masy jajecznej i wymieszaj je dokładnie.
- Przełóż do formy i piecz około 60 minut. Ostudź w formie.
masa jogurtowo-śmietanowa:
- Namocz przez około 10 minut żelatynę w 3 łyżkach wody.
- Rozpuść w kąpieli wodnej żelatynę. (Ja kładę metalowy durszlak na garnku z wrzącą wodą, a w nim miseczkę metalową z żelatyną).
- Ubij na sztywno śmietankę, dodaj do niej cukier, dolej do niej ciepłą żelatynę cały czas mieszając. Dolej do niej jogurt. Odstaw masę do lodówki do lekkiego stężenia.
polewa czekoladowa:
- Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką. (Ja kładę metalowy durszlak na garnku z wrzącą wodą, a w nim miseczkę metalową z czekoladą).
przełożenie ciasta:
- Przekrój ciasto w poprzek na 3 równe części.
- Wysmaruj pierwszą część powidłami i przykryj drugim krążkiem.
- Załóż rant, w którym ciasto było pieczone.
- Przełóż masę śmietanowo-jogurtową i nałóż ostatni krążek ciasta.
- Przełóż do lodówki do zastygnięcia masy.
- Wyciągnij z lodówki i oblej ciasto polewą i obsyp posiekanymi orzechami. Możesz to też zrobić dopiero przed podaniem.
- Ciasto przechowuj 3-4 dni w chłodnym miejscu szczelnie zabezpieczone folią spożywczą.
0
Tags :