pieczywo
przepyszne ciasto na pizzę
Moje dzisiejsze przesłanie do was;-) nie zamawiajcie pizzy na telefon, a już na pewno nie kupujcie tej mrożonej! Zrobienie pizzy w domu to łatwizna, a przyjemność ze zjedzenia własnoręcznie wykonanej jest bezcenna. Cieniutkie chrupkie ciasto na pizzę, którego jedynym mankamentem jest to że trzeba czekać aż wyrośnie zamiast zjeść je od razu po przygotowaniu… Ta pizza to super pomysł na pyszny i bardzo ekonomiczny obiad. Gorąco polecam!
Składniki
na ciasto
600 g mąki
300 ml letniej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
na sos
puszka pomidorów
po 1 łyżeczce oregano i bazylii
sól pieprz do smaku
1/4 szklanki oliwy
z tego przepisu wychodzą 4 pizze na cienkim cieście o średnicy 30 cm
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) jeżeli ciasto jest zbyt suche to dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody, tak aby się skleiło w jedną całość. Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h)
- Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części i rozwałkować na placki wielkości pizzy jaką chcemy osiągnąć, jeszcze lepiej jest to zrobić rozciągając palcami na miarę blachy na pizzę. Ja używam okrągłych blach z dziurkami przeznaczonych no wypieku pizzy, naprawdę polecam zakup takowych (oczywiście jeżeli często pieczemy pizzę, ja to robię dość często- mniej więcej raz w tygodniu). Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
- Wszystkie składniki sosu razem blendujemy dokładnie.
- Każdą pizzę smarujemy 4-5 łyżkami sosu a następnie układamy ulubione składniki. Ważne jest aby nie „przepakować” składników ponieważ pizza będzie się dłużej piekła i może być zbyt wiotka (nie będzie utrzymywała kształtu trzymana w ręku). Ja przykładowo na 1 pizzę zużywam: 4 łyżki sosu, 5 dużych plasterków salami pokrojonych, 5 posiekanych oliwek, garść kukurydzy i 2 garści tartego czedara (czasami zdarza mi się kłaść plastry goudy pokrojone w paseczki tak aby pokryły całą pizzę). Zawsze kiedy używam innych składników zachowuję zawsze podobne proporcje.
- Pizze wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy minimum 15 minut, po rym czasie sprawdzamy co 2 minuty czy pizza osiągnęła właściwy poziom zrumienienia. Gotowe, smacznego!
Oryginalny przepis na ciasto do pizzy pochodzi z książki Marka Łebkowskiego „Szkoła gotowania”
1
Tags :
Przepis świetny i pizza wyjdzie znakomita, zwłaszcza, jeśli zrobi się ją na kamieniu, tak sądzę. Dzięki!