• kontakt@chwilawkuchni.pl
bułki
pszenne bułki – delikatne i leciutkie

pszenne bułki – delikatne i leciutkie

To są bułki w typie tych, które zawsze nazywane były poznańskimi. Z przepisu wychodzi 9 dużych bułek.  Mają cienką i chrupiącą skórkę, w smaku są delikatne. Długa praca drożdży sprawia, że są one właściwie niewyczuwalne, a ciasto jest puszyste i lekkie. Wymagają poświęcenia trochę pracy, a raczej dbałości o wykonanie kilku etapów, które gwarantują ogromną przyjemność podczas smakowania gotowych bułeczek.

Składniki

około 12 godzin przed wyrabianiem ciasta (na podmłodę- zaczyn poolish)
200 g mąki chlebowej (typ 750)
200 ml wody
2 g świeżych drożdży

właściwe ciasto (zaczyn + składniki poniżej)
450 g mąki
200 ml wody
10 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Sposób wykonania

około 12 godzin przed wyrabianiem ciasta (na podmłodę- zaczyn poolish):

  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na zaczyn i odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscy na około 12 godzin.

ciasto właściwe

  1. Wymieszaj drożdże w wodzie.
  2. Wymieszaj przygotowany zaczyn  z mąką drożdżami rozpuszczonymi w wodzie i solą. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się sprężyste i nie będzie się kleić do rąk.
  3. Dodaj olej i wyrabiaj dalej, aż nie będzie się kleić do rąk.
  4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Po 50-iu minutach od wyrabiania wykonaj SKŁADANIE ciasta (Mokrymi dłoń chwyć ciasto od dołu z jednej strony i ciągnąc do góry przełóż na drugą stronę pojemnika, a następnie zrób tak samo od przeciwnej strony pojemnika). Zostaw jeszcze na 50 minut do wyrastania.
  5. Podziel ciasto na 9 różnych części. Uformuj bułki. Przełóż na blachę obsypaną mąką.
  6. Zostaw je na pół godziny pod przykryciem.
  7. Natnij każdą bułkę po środku.
  8. Nagrzej piekarnik na 230 stopni. Włóż na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą.
  9. Piecz 12 minut w 230 stopniach.
  10. Studź na kratce.

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.