bułki
pszenne bułki – delikatne i leciutkie
To są bułki w typie tych, które zawsze nazywane były poznańskimi. Z przepisu wychodzi 9 dużych bułek. Mają cienką i chrupiącą skórkę, w smaku są delikatne. Długa praca drożdży sprawia, że są one właściwie niewyczuwalne, a ciasto jest puszyste i lekkie. Wymagają poświęcenia trochę pracy, a raczej dbałości o wykonanie kilku etapów, które gwarantują ogromną przyjemność podczas smakowania gotowych bułeczek.
Składniki
około 12 godzin przed wyrabianiem ciasta (na podmłodę- zaczyn poolish)
200 g mąki chlebowej (typ 750)
200 ml wody
2 g świeżych drożdży
właściwe ciasto (zaczyn + składniki poniżej)
450 g mąki
200 ml wody
10 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Sposób wykonania
około 12 godzin przed wyrabianiem ciasta (na podmłodę- zaczyn poolish):
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na zaczyn i odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscy na około 12 godzin.
ciasto właściwe
- Wymieszaj drożdże w wodzie.
- Wymieszaj przygotowany zaczyn z mąką drożdżami rozpuszczonymi w wodzie i solą. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się sprężyste i nie będzie się kleić do rąk.
- Dodaj olej i wyrabiaj dalej, aż nie będzie się kleić do rąk.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Po 50-iu minutach od wyrabiania wykonaj SKŁADANIE ciasta (Mokrymi dłoń chwyć ciasto od dołu z jednej strony i ciągnąc do góry przełóż na drugą stronę pojemnika, a następnie zrób tak samo od przeciwnej strony pojemnika). Zostaw jeszcze na 50 minut do wyrastania.
- Podziel ciasto na 9 różnych części. Uformuj bułki. Przełóż na blachę obsypaną mąką.
- Zostaw je na pół godziny pod przykryciem.
- Natnij każdą bułkę po środku.
- Nagrzej piekarnik na 230 stopni. Włóż na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą.
- Piecz 12 minut w 230 stopniach.
- Studź na kratce.
0
Tags :