Chleb
pszenny chleb na zakwasie 2
Mój ulubiony chleb na zakwasie
Składniki
zaczyn:
160 g mąki
200 ml wody
3 łyżki dojrzałego zakwasu
ciasto na chleb:
750 g mąki pszennej chlebowej (możesz zastąpić 90g inną mąką- ja dodałam dyniową)
400 ml wody
20 g soli
przygotowany wcześniej zaczyn
Sposób wykonania
- Wyciągnij dojrzały zakwas z lodówki, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej. Jeżeli powstała na nim sucha skorupka ściągnij ją.
- Wsyp do miski składniki zaczynu i wymieszaj dokładnie. Powstanie gęsta „pasta”. Miska musi być większa, żeby zaczyn mógł powiększyć swoją objętość. Zakryj folią.
- Odstaw mieszankę na około 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Teraz możesz odłożyć 3 łyżki na zakwas do kolejnego pieczenia.
- Włóż wszystkie składniki oprócz soli do miski w której będziesz mieszać ciasto na chleb. Wymieszaj je łyżką do połączenia składników. Zakryj folią i odstaw na 20 minut.
- Posyp solą.
- Wyrabiaj robotem na średnich obrotach około 3-ech minut.
- Odłóż na 75 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie „złóż ciasto” (Mokrymi dłoń chwyć ciasto od dołu z jednej strony i ciągnąc do góry przełóż na drugą stronę pojemnika, a następnie zrób tak samo od przeciwnej strony pojemnika. ) i odstaw na kolejne 75 minut.
- Przełóż do 2 foremek lub uformuj bochenki. Na początek zdecydowanie łatwiej będzie użyć foremek. Delikatnie wciskając płaską powierzchnią dłoni usuń pęcherzyki gazu.
- Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Nagrzej piekarnik do 240 stopni. Na dnie ustaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
- Obniż temperaturę do 210 stopni. Piecz 35 minut. Wyciągnij z foremki na kratkę.
1
Tags :
[…] pszenny chleb na zakwasie 2 […]