Mój ulubiony chleb na zakwasie

Składniki

zaczyn:
160 g mąki
200 ml wody
3 łyżki dojrzałego zakwasu

ciasto na chleb:
750 g mąki pszennej chlebowej (możesz zastąpić 90g inną mąką- ja dodałam dyniową)
400 ml wody
20 g soli
przygotowany wcześniej zaczyn

Sposób wykonania

  1. Wyciągnij dojrzały zakwas z lodówki, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej. Jeżeli powstała na nim sucha skorupka ściągnij ją.
  2. Wsyp do miski składniki zaczynu i wymieszaj dokładnie. Powstanie gęsta „pasta”. Miska musi być większa, żeby zaczyn mógł powiększyć swoją objętość. Zakryj folią.
  3. Odstaw mieszankę na około 12 godzin w temperaturze pokojowej. Teraz możesz odłożyć 3 łyżki na zakwas do kolejnego pieczenia.
  1. Włóż wszystkie składniki oprócz soli do miski w której będziesz mieszać ciasto na chleb. Wymieszaj je łyżką do połączenia składników. Zakryj folią i odstaw na 20 minut.
  2. Posyp solą.
  3. Wyrabiaj robotem na średnich obrotach około 3-ech minut.
  4. Odłóż na 75 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie „złóż ciasto” (Mokrymi dłoń chwyć ciasto od dołu z jednej strony i ciągnąc do góry przełóż na drugą stronę pojemnika, a następnie zrób tak samo od przeciwnej strony pojemnika. ) i odstaw na kolejne 75 minut.
  5. Przełóż do foremek lub uformuj bochenki. Na początek zdecydowanie łatwiej będzie użyć foremek. Delikatnie wciskając płaską powierzchnią dłoni usuń pęcherzyki gazu.
  6. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  7. Nagrzej piekarnik do 240 stopni. Na dnie ustaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
  8. Piecz 30 minut. Wyciągnij z foremki na kratkę.