babeczki cupcakes muffiny
pyszne muffinki z malinami i kruszonką
Moim zdaniem jest to wyjątkowy przepis, który kojarzy mi się z festynami szkolnymi, na których te muffinki znikały w ciągu pierwszych chwil od rozpoczęcia sprzedaży. Są smaczne, wilgotne i długo trzymają świeżość. Maślana (koniecznie maślana) kruszonka jest doskonałym dodatkiem – to taka „wisienka na torcie”:)
Składniki (12-14 muffinek)
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
1 jajko
1/4 szklanki gęstej śmietany (18%)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki roztopionego masła lub oleju
150 g malin (mogą być mrożone)
1 banan
aromat waniliowy
kruszonka
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki
Sposób wykonania
- Do pojemnika (około 600 ml) wrzuć banana rozgniecionego dokładnie widelcem. Dodaj jajko, śmietanę, jogurt, roztopione masło lub olej oraz cukier i aromat waniliowy. Zamieszaj widelcem.
- Do drugiego większego pojemnika wsyp mąkę i proszek do pieczenia, zamieszaj. Dolej zawartość pierwszego pojemnika. Zamieszaj łyżką.
- Wyłóż foremki papilotkami.
- Nakładaj na dno każdej po łyżce ciasta, nałóż po 3 maliny i ponownie nałóż łyżkę ciasta i wetknij maliny. Powtarzaj do skończenia ciasta i malin. Foremki powinny być wypełnione do górnego brzegu.
- Nałóż składniki kruszonki do miski i zagniataj palcami, aż powstaną okruszki. Obsyp wszystkie przygotowane muffinki.
- Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki powinny być przyrumienione.
,
0
Tags :