Moim zdaniem jest to wyjątkowy przepis, który kojarzy mi się z festynami szkolnymi, na których te muffinki znikały w ciągu pierwszych chwil od rozpoczęcia sprzedaży. Są smaczne, wilgotne i długo trzymają świeżość. Maślana (koniecznie maślana) kruszonka jest doskonałym dodatkiem – to taka „wisienka na torcie”:)

Składniki (12-14 muffinek)
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
1 jajko
1/4 szklanki gęstej śmietany (18%)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki roztopionego masła lub oleju
150 g malin (mogą być mrożone)
1 banan
aromat waniliowy

kruszonka
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki

Sposób wykonania

  1. Do pojemnika (około 600 ml) wrzuć banana rozgniecionego dokładnie widelcem. Dodaj jajko, śmietanę, jogurt, roztopione masło lub olej oraz cukier i aromat waniliowy. Zamieszaj widelcem.
  2. Do drugiego większego pojemnika wsyp mąkę i proszek do pieczenia, zamieszaj. Dolej zawartość pierwszego pojemnika. Zamieszaj łyżką.
  3. Wyłóż foremki papilotkami.
  4. Nakładaj na dno każdej po łyżce ciasta, nałóż po 3 maliny i ponownie nałóż łyżkę ciasta i wetknij maliny. Powtarzaj do skończenia ciasta i malin. Foremki powinny być wypełnione do górnego brzegu.
  5. Nałóż składniki kruszonki do miski i zagniataj palcami, aż powstaną okruszki. Obsyp wszystkie przygotowane muffinki.
  6. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki powinny być przyrumienione.

,