obiad
pyszny domowy makaron
Nie ma lepszego makaronu, niż ten świeżo zrobiony i wrzucony do pysznego domowego rosołu z dużą ilością lubczyku i warzyw, bez kostki rosołowej.
Składniki (4-6 porcji)
350 g mąki
2 jajka
50 ml wody
sól
Sposób wykonania
- Z wszystkich składników wyrób w robocie twarde ciasto lub ręcznie:
Mąkę przesiej na stolnicę, posyp solą, zrób wgłębienie, wbij jajka, wlej wodę, zamieszaj nożem, zagnieć twarde ciasto. Starannie je wyrób. - Podziel ciasto na 4 części. Każdą wałkuj na cieniutki placek. Odstaw do przeschnięcia.
- Każdy placek podsyp mąką. Rozwałkuj jeszcze trochę. Potnij na paski albo zwiń w rulon i potnij na krążki a następnie je rozwiń. Możesz też użyć maszynki do makaronu – znacznie ułatwi i skróci Ci pracę.
- Porozrzucaj na stolnicy do przeschnięcia.
- Ilość jaką chcesz zużyć od razu wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj krótko, tak żeby makaron wypłynął na powierzchnię, zbierz łyżką cedzakową. Przelej gorącą wodą i odsącz na durszlaku.
- Pozostałą część makaronu wysusz (będzie zupełnie sztywny) i odłóż do szczelnego pudełka albo nie do końca wysuszony makaron włóż do pudełka i zamroź.
*Jeżeli chcesz, żeby był bardziej żółty dodaj szczyptę suszonej kurkumy.
0
Tags :