Nie ma lepszego  makaronu, niż ten świeżo zrobiony i wrzucony do pysznego domowego rosołu z dużą ilością lubczyku i warzyw, bez kostki rosołowej.

Składniki (4-6 porcji)

350 g mąki
2 jajka
50 ml wody
sól

Sposób wykonania

  1. Z wszystkich składników wyrób w robocie twarde ciasto lub ręcznie:
    Mąkę przesiej na stolnicę, posyp solą, zrób wgłębienie, wbij jajka, wlej wodę, zamieszaj nożem, zagnieć twarde ciasto. Starannie je wyrób.
  2. Podziel ciasto na 4 części. Każdą wałkuj na cieniutki placek. Odstaw do przeschnięcia.
  3. Każdy placek podsyp mąką. Rozwałkuj jeszcze trochę. Potnij na paski albo zwiń w rulon i potnij na krążki a następnie je rozwiń. Możesz też  użyć maszynki do makaronu – znacznie ułatwi i skróci  Ci pracę.
  4. Porozrzucaj na stolnicy do przeschnięcia.
  5. Ilość jaką chcesz zużyć od razu wrzucaj na osoloną wrzącą wodę i gotuj krótko, tak żeby makaron wypłynął na powierzchnię,  zbierz łyżką cedzakową. Przelej gorącą wodą i odsącz na durszlaku.
  6. Pozostałą część makaronu wysusz (będzie zupełnie sztywny) i odłóż do szczelnego pudełka albo nie do końca wysuszony makaron włóż do pudełka i zamroź.

*Jeżeli chcesz, żeby był bardziej żółty dodaj szczyptę suszonej kurkumy.