obiad
Quiche (prawie klasyczny Lorraine)
Quiche to taka tarta z jajecznym wypełnieniem. Mój quiche to wariacja klasycznego kiszu Lorraine jest w nim bekon i ostry ser, ja jednak użyłam chedara a nie sera Gruyere . Mój syn mówi, że to jak zjadać chmurkę ponieważ ma super delikatną konsystencję. Proste i bardzo konkretne danie, świetny pomysł kiedy nie masz pomysłu na obiad;-) Bardzo smaczny również na zimno.
Składniki
na foremkę o średnicy około 23 cm
na ciasto
175 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody
na farsz
250 g chudego boczku w plastrach
60 g ostrego sera (u mnie chedar) startego na tarce
200 ml kwaśnej gęstej śmietany
200 ml kremówki
3 jaja bardzo dokładnie roztrzepane
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto szybko dokładnie zagnieść (rozwałkować do wielkości blachy wraz z brzegami) na stolnicy posypanej mąką. Przełożyć ciasto do blachy odcinając wystające skrawki, nakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia obciążyć grochem (u mnie ryż), piec przez 15 minut, po rym czasie zdjąć papier razem z obciążeniem i piec jeszcze około 4-5 minut do zezłocenia się.
- W czasie kiedy ciasto się piecze boczek pokroić na cienkie paseczki i dobrze obsmażyć- usunąć łyżką cały płyn/tłuszcz wydzielony w trakcie smażenia.
- Śmietany dokładnie wymieszać z jajami i gałką muszkatołową.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika ( nie wyłączać go) posypać 3/4 boczku i 3/4 sera, zalać wszystko 3/4 płynnej mieszanki. Posypać resztą boczku, polać pozostałą częścią miksu śmietany z jajami, na koniec posypać pozostałym serem.
- Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Podawać po lekkim przestudzeniu.
0
Tags :