• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
Quiche (prawie klasyczny Lorraine)

Quiche (prawie klasyczny Lorraine)

Quiche to taka tarta z jajecznym wypełnieniem. Mój quiche to wariacja klasycznego kiszu Lorraine jest w nim bekon i ostry ser, ja jednak użyłam chedara a nie sera Gruyere . Mój syn mówi, że to jak zjadać chmurkę ponieważ ma super delikatną konsystencję. Proste i bardzo konkretne danie, świetny pomysł kiedy nie masz pomysłu na obiad;-) Bardzo smaczny również na zimno.

Składniki
na foremkę o średnicy około 23 cm

na ciasto
175 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
4 łyżki zimnej wody

na farsz
250 g chudego boczku w plastrach
60 g ostrego sera (u mnie chedar) startego na tarce
200 ml kwaśnej gęstej śmietany
200 ml kremówki
3 jaja bardzo dokładnie roztrzepane
szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania

  1. Składniki na ciasto szybko dokładnie zagnieść (rozwałkować do wielkości blachy wraz z brzegami) na stolnicy posypanej mąką. Przełożyć ciasto do blachy odcinając wystające skrawki, nakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 15 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia obciążyć grochem (u mnie ryż), piec przez 15 minut, po rym czasie zdjąć papier razem z obciążeniem i piec jeszcze około 4-5 minut do zezłocenia się.
  3. W czasie kiedy ciasto się piecze boczek pokroić na cienkie paseczki i dobrze obsmażyć- usunąć łyżką cały płyn/tłuszcz wydzielony w trakcie smażenia.
  4. Śmietany dokładnie wymieszać z jajami i gałką muszkatołową.
  5. Ciasto wyciągnąć z piekarnika ( nie wyłączać go) posypać 3/4 boczku i 3/4 sera, zalać wszystko 3/4 płynnej mieszanki. Posypać resztą boczku, polać pozostałą częścią miksu śmietany z jajami, na koniec posypać pozostałym serem.
  6. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Podawać po lekkim przestudzeniu.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *