• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
rogaliki nadziewane

rogaliki nadziewane

Ja uwielbiam te rogaliki z czekoladą, ale równie dobrze można je wypełnić ulubioną konfiturą.

Składniki

ciasto:
300 g mąki
20g świeżych drożdży
120 ml śmietany
50 g cukru
80 g rozpuszczonego masła
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli

do wypełnienia
tabliczka czekolady podzielona na kostki lub konfitura o dowolnym smaku
cukier puder do posypania albo lukier

do posmarowania
1 żółtko
łyżka mleka

Sposób wykonania

  1. Wlej do misy mokre składniki, masło i sól, na to wsyp mąkę, cukier i na koniec drożdże.
  2. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
  3. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wyciągnij na natłuszczoną stolnicę i rozciągnij w kształt prostokąta (możesz użyć wałka).
  5. Potnij na prostokąty około 10 na 15 cm. Przetnij każdy na pół , tak żeby powstały 2 trójkąty.
  6. Połóż kostkę czekolady lub łyżeczkę konfitury. Zwijaj każdy trójkąt od grubszej strony i nadaj kształt rogalika.
  7. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstaw, aż podwoją swoją objętość.
  8. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
  10. Piecz około 15-20 minut, aż się ładnie przyrumienią.
  11. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem:)


3

3 thoughts on “rogaliki nadziewane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.