ciastka, gofry, wafle
rogaliki nadziewane
Ja uwielbiam te rogaliki z czekoladą, ale równie dobrze można je wypełnić ulubioną konfiturą.
Składniki
ciasto:
300 g mąki
20g świeżych drożdży
120 ml śmietany
50 g cukru
80 g rozpuszczonego masła
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
do wypełnienia
tabliczka czekolady podzielona na kostki lub konfitura o dowolnym smaku
cukier puder do posypania albo lukier
do posmarowania
1 żółtko
łyżka mleka
Sposób wykonania
- Wlej do misy mokre składniki, masło i sól, na to wsyp mąkę, cukier i na koniec drożdże.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
- Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyciągnij na natłuszczoną stolnicę i rozciągnij w kształt prostokąta (możesz użyć wałka).
- Potnij na prostokąty około 10 na 15 cm. Przetnij każdy na pół , tak żeby powstały 2 trójkąty.
- Połóż kostkę czekolady lub łyżeczkę konfitury. Zwijaj każdy trójkąt od grubszej strony i nadaj kształt rogalika.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstaw, aż podwoją swoją objętość.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
- Piecz około 15-20 minut, aż się ładnie przyrumienią.
- Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem:)
3
Robimy! Jaka śmietana?
gęsta kwaśna 18%
Wyglądają świetnie 🙂