• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
rolada czekoladowa

rolada czekoladowa

Ciasto idealne dla tych którzy kochają czekoladę. Tradycją było kiedyś u nas w rodzinie, że moja siostra na specjalne okazje piekła dla mnie roladę czekoladową- mam nadzieję, że nadejdzie dzień kiedy zobaczę na tym blogu przepis na „roladę czekoladową Iwy”. Rolada czekoladowa którą upiekłam jest inna bo nie zawiera grama mąki… ale jest po prostu pyszna czekoladowo-czekoladowa, muszę przyznać, że najlepsze ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek zrobiłam.

Składniki:

150 g ciemnej czekolady
3 łyżki wody
175 g cukru
5 jaj (żółtka oddzielone od białek)
25 g posiekanych rodzynek
25 g posiekanych orzechów (pekanowce lub włoskie)
300 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Blachę o rozmiarach około 30×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z 3 łyżkami wody, pozostawić do ostygnięcia.
  3. Do żółtek dodać cukier następnie miksować około 2 minut, dodać wystudzoną czekoladę, rodzynki oraz orzechy. mieszać tak aby składniki dobrze się połączyły.
  4. W oddzielnej misce ubić białka na całkowicie sztywną pianę. 1/4 piany dodać do masy żółtkowo-czekoladowej, dokładnie wymieszać, dodać resztę piany z białek następnie delikatnie wymieszać (najlepiej szpatułką) tak aby zachować jak najbardziej puszystość całej masy.
  5. Przygotowaną masę umieścić na wcześniej przygotowanej blasze po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia a następnie wilgotnym ręcznikiem kuchennym (jest to bardzo ważne ponieważ dzięki temu ciasto nam nie wyschnie) pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Zdjąć ścierkę, roladę obrócić dołem do góry następnie delikatnie odkleić papier na którym się piekła. Ubić śmietanę (ja już nie dodałam do śmietany cukru natomiast jeżeli ktoś ma na to ochotę może dodać łyżkę cukru pudru) rozsmarować równomiernie na cieście, delikatnie zawinąć zaczynając od dłuższego końca. Przechowywać w lodówce do czasu podania, rolada jest dość krucha więc dobrze ją kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
1

1 thought on “rolada czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *