• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
Rolada pawlowa z malinami i śmietaną

Rolada pawlowa z malinami i śmietaną

Nie znam nikogo na świecie kto nie lubi bezy. Pawlowa podana w formie rolady to po prostu trochę inny sposób na bezę. Rolada wygląda bardzo efektownie a pyszna jest tak jak tylko może być pyszna…

Składniki

2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
225 g drobnego cukru
4 białka

na krem
300 ml kremówki
175 g malin mrożonych

Sposób wykonania

  1. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia tak aby pomieścił bezę wielkości około 33 x 23 cm.
  2. Skrobię wymieszaj dokładnie z cukrem
  3. Białka ubij na sztywną pianę, Dodawaj łyżka po łyżce cukier ze skrobią nie przerywając miksowania. Całość ma być bardzo gęsta i błyszcząca. Przełóż ubitą masę na blachę.
  4. Włóż do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 150 stopni. Piecz 1 godzinę aż beza będzie miała skorupkę .
  5. Obróć bezę przekładając na drugi papier następnie odklej ten na którym się piekła. Pozostaw do całkowitego ostudzenia i jeszcze na około 2 godziny aby beza nabrała odrobinę elastyczności.
  6. Ubić śmietanę (ja już nie dodałam do śmietany cukru natomiast jeżeli ktoś ma na to ochotę może dodać łyżkę cukru pudru) wymieszać z malinami. Rozsmarować równomiernie na bezie, bardzo delikatnie zawinąć zaczynając od dłuższego końca (należy pomagać sobie papierem na którym stygła). Jeżeli troszkę popęka nie ma zmartwienia ponieważ biała śmietana idealnie maskuje takie niedoskonałości.
  7. Przechowywać w lodówce do czasu podania, rolada jest dość krucha więc dobrze ją kroić ostrym, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem udekorować malinami.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *