Ruskie pierogi ze świetnym, elastycznym ciastem
Bez tych pierożków nie wyobrażam sobie Wigilii, a i w kolejnych świątecznych dniach cieszą się dużym powodzeniem zarówno na miejscu jak i na wynos. W tym roku przygotowuję je wcześniej. Część obgotuję i zamrożę – w Wigilię rozmrożę, wysmaruję oliwą i upiekę w piekarniku. Będą miały piękną chrupiącą skórkę.
Drugą część zamrożę na surowo i ugotuję tradycyjnie w dzień spożycia, żeby podać z zrumienioną cebulką albo skwarkami.
Z tych proporcji wyjdzie całkiem sporo pierożków – koło 170, z cienko rozwałkowanego ciasta. Ja używam do wycinania foremki o średnicy 7cm.
Składniki
farsz:
700g ziemniaków
700g zmielonego twarogu
3 średnie cebule
olej do smażenia
przyprawy: sól i pieprz do smaku
ciasto:
900 g mąki
około 500 ml gorącej wody (dokładną ilość określisz podczas wyrabiania ciasta)
90 g masła
Sposób wykonania
- Ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa lub zgnieć na gładką masę.
- Cebulę pokrój na małe kosteczki i zrumień na rozgrzanym oleju.
- Wymieszaj dokładnie składniki na farsz.
- Wsyp mąkę i sól do miski oraz masło pokrojone na mniejsze części.
- Mieszając mikserem powoli wlewaj gorącą wodę.
- Zamieszaj do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Ciasto (może być jeszcze ciepłe) cieniutko rozwałkuj na równo natłuszczonej stolnicy.
- Wycinaj kółka, nakładaj na środek każdego po łyżeczce farszu. Przytrzymując farsz na środku złóż krążek ciasta w pół nakładając dokładnie na siebie brzegi. Dociśnij je, a następnie „uszczypnij je w poprzek”.
Ciasto przechowuj w worku foliowym, żeby nie wyschło.
Nie wałkuj dużych partii ciasta, mniejsze będzie łatwiej wałkować bardzo cienko.
Ja używam drewnianej stolnicy naolejonej moim ulubionym olejem rzepakowym.