• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
Ruskie pierogi ze świetnym, elastycznym ciastem

Ruskie pierogi ze świetnym, elastycznym ciastem

Bez tych pierożków nie wyobrażam sobie Wigilii, a i w kolejnych świątecznych dniach cieszą się dużym powodzeniem zarówno na miejscu jak i na wynos. W tym roku przygotowuję je wcześniej. Część obgotuję i zamrożę – w Wigilię rozmrożę, wysmaruję oliwą i upiekę w piekarniku. Będą miały piękną chrupiącą skórkę.
Drugą część zamrożę na surowo i ugotuję tradycyjnie w dzień spożycia, żeby podać z zrumienioną cebulką albo skwarkami.
Z tych proporcji wyjdzie całkiem sporo pierożków – koło 170,  z cienko rozwałkowanego ciasta. Ja używam do wycinania foremki o średnicy 7cm.

Składniki

farsz:
700g ziemniaków
700g zmielonego twarogu
3 średnie cebule
olej do smażenia
przyprawy: sól i pieprz do smaku

ciasto:

900 g mąki
około 500 ml gorącej wody (dokładną ilość określisz podczas wyrabiania ciasta)
90 g masła

Sposób wykonania

  1. Ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa lub zgnieć na gładką masę.
  2. Cebulę pokrój na małe kosteczki i zrumień na rozgrzanym oleju.
  3. Wymieszaj dokładnie składniki na farsz.
  4. Wsyp mąkę i sól do miski oraz  masło pokrojone na mniejsze części.
  5. Mieszając mikserem powoli wlewaj gorącą wodę.
  6. Zamieszaj do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  7. Ciasto (może być jeszcze ciepłe) cieniutko rozwałkuj na równo natłuszczonej stolnicy.
  8. Wycinaj kółka, nakładaj na środek każdego po łyżeczce farszu. Przytrzymując farsz na środku złóż krążek ciasta w pół nakładając dokładnie na siebie brzegi. Dociśnij je, a następnie „uszczypnij je w poprzek”.

Ciasto przechowuj w worku foliowym, żeby nie wyschło.
Nie wałkuj dużych partii ciasta, mniejsze będzie łatwiej wałkować bardzo cienko.

Ja używam drewnianej stolnicy naolejonej moim ulubionym olejem rzepakowym.

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *