ryba po grecku
To było pierwsze danie rybne, które przyrządziłam mojemu najstarszemu synowi. Był wtedy jeszcze maluchem. I zjadał je bardzo chętnie.
Ryba po grecku to danie, którego nie zabraknie na moim wigilijnym stole. Sos warzywny przygotowuję już kilka dni wcześniej. Na gorąco wkładam do słoika. Odpowietrzam kilka razy (energicznie ruszając zamkniętym słoikiem – otwieram i powtarzam). Zakręcam i odstawiam odwrócony do góry dnem słoik do ostygnięcia. Przechowuję sos w lodówce. Rybę piekę dzień przed wigilią lub w samą wigilię.
Składniki
sos:
4 średnie marchewki
2 korzenie pietruszki
1/4 średniego selera
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
słoiczek koncentratu (200g)+ szklanka wody
sól
pieprz
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
lubczyk
4 łyżki soku z cytryny
olej do smażenia
ryba
filet z dorsza bez ości
sól, pieprz
sok z 1/3 cytryny
olej do smażenia
2 łyżki masła z odrobiną czosnku
rozmaryn lub tymianek
Sposób wykonania
sos:
- Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek wyciśnij lub bardzo drobno posiekaj.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w paski lub zetrzyj na grubej tarce.
- Cebulę z czosnkiem zrumień na rozgrzanym oleju.
- Dodaj warzywa na patelnię i smaż je na rozgrzanej patelni 2-3 minuty. Mieszaj od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.
- Skrop sokiem z cytryny.
- Wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą i zalej warzywa.
- Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw (około 30 minut).
ryba
- Umyte i wysuszone filety z dorsza pokrój na nieduże porcje.
- Obsyp solą i pieprzem skrop sokiem z cytryny. Odstaw na pół godziny w chłodnym miejscu.
- Usmaż z jednej strony (przyrumień) na gorącym oleju, obróć na drugą stronę polej masłem z czosnkiem, posyp tymiankiem lub rozmarynem.
- Przez chwilę (około 2 minut) możesz jeszcze pod przykryciem poddusić.
Ułóż na dnie naczynia połowę warzyw.Wyłóż na warzywa rybę. Przykryj pozostałymi warzywami.
Podawaj schłodzone w lodówce lub na ciepło.