• kontakt@chwilawkuchni.pl
posiłki, przekąski
sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem

sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem

Ostatnimi czasy lubię szykować sałatkę w pojemniczkach na następny dzień, na drugie śniadanie do pracy. Jest to super alternatywa dla kanapek i doskonałe rozwiązanie dla tych którzy mają w zwyczaju kupować gotowe lunche. Szykowanie sałatki z wędzoną makrelą i jajkiem zajmuje tylko chwilkę a jedzenie jej to prawdziwa przyjemność.

Składniki
na 2 „dorosłe” porcje

1 makrela wędzona podzielona na kawałki bez skóry i ości
2 jajka ugotowane, ostudzone, pokrojone na ćwiartki
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
1/2 dużego ogórka pokrojonego w ćwierć plasterki
6 dużych oliwek
1/2 główki sałaty lodowej sałata lodowa pokrojona w paseczki (najlepiej kroić nożem ceramicznym bo wtedy nie ma gorzkiego posmaku)
posiekana natka pietruszki do posypania

do sosu
4 łyżki oliwy lub ulubonego oleju
1/2 łyżeczki musztardy
łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól, pieprz, czosnek suszony do smaku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki kładziemy warstwami, po kolei: sałata, papryka, ogórek, makrela jajko i oliwki. Wszystko posypać pietruszką i przed samym podaniem polać sosem. Sałatkę miesza sobie każdy indywidualnie na talerzu.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *