• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
sernik Ariela

sernik Ariela

Akurat zbliża się Wielkanoc i mam zamiar ucieszyć tym pysznym sernikiem rodzinę.

Nie tylko smak i konsystencja masy twarogowej mnie urzekły, ale również piękny przekrój spodu.

Od kiedy zjadłam ten   zrobiony przez Ariela marzył mi się codziennie.  Kiedy dostałam przepis nie miałam w domu herbatników więc je upiekłam i jak tylko przestygły wzięłam się do roboty. 

Przepis  w wersji oryginalnej zamieszczam pod wpisem- to też Ariel zrobił świetnie.

Składniki (duża tortownica -około 24 cm)

kruchy spód:
65 g masła (około 1/3 kostki )
1 łyżka miodu
1 łyżka kakao
1 jajko
200g herbatników

masa serowa:
1kg sera z wiaderka
1 kostka chudego twarogu
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
175 g cukru (3/4 szklanki)
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)
1 łyżka soku z cytryny
wanilia (ja daję naturalny olejek)

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj tortownicę, wyłóż jej spód papierem do pieczenia.
  2. Włóż do rondelka masło, miód i kakao. Podgrzej mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Odstaw do ostygnięcia. (Ja polewam garnek zimną wodą – stygnie błyskawicznie, ale trzeba uważać, żeby nie wlać do środka wody- delikatnie przechylając)
  3. Pokrusz herbatniki na dosyć drobne kawałki.
  4. Do przestudzonej masy dodaj 1 jajko i miksuj do gładkiej, kremowej konsystencji.
  5. Wrzuć do masy pokruszone herbatniki i wymieszaj dokładnie – nie miksuj. Przełóż do przygotowanej tortownicy i ugnieć. Powinna się utworzyć warstwa od 1/2 do 1 cm.
  6. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Podczas, gdy spód się piecze przygotuj masę serową:

  1. Zmieszaj dokładnie- do uzyskania jednolitej masy: twaróg z wiaderka, kostkę chudego twarogu, śmietanę, wanilię, cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną (lub budyń waniliowy)- właściwie wszystko oprócz jajek.
  2. Dodawaj po 1 jednym jajku. Za każdym razem mieszaj chwilę do połączenia się jajka z masą i dodawaj kolejne. Na końcu masa jest dosyć płynna.
  3. Przełóż masę do tortownicy (do około 3/4 wysokości) na podpieczony kruchy spód.
  4. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę w sumie 1 godzinę i 15 minut: 50 minut w 180 stopniach z włączoną dolną grzałką i jeszcze 15 minut z grzałką dolną i górną.
    Sernik wyrasta najbardziej na brzegach, środek zostaje jasny i mniej wyrośnięty. Po wyłączeniu grzania zostawiam ciasto w piekarniku, żeby nie opadło (za bardzo). Po jakimś czasie przerośnięte brzegi opadają i całość się wyrównuje.
sernik
Sernik - opis Ariela:

Wrzucenie sernika do piekarnika powinno trwać ok 30min, ponieważ robię to w następującej kolejności:

Ustawiam piekarnik góra dół na 180stC

Do rondelka
1/3 kostki masła
1 łyżka miodu
1 łyżka kakao
Podgrzać do rozpuszczenia i wymieszania się składników.

W czasie kiedy płynna masa stygnie kruszę dłońmi herbatniki (1cm - 2cm) ok. 180g-200g w zależności jakiej średnicy tortownica 

Do lekko ostudzonej masy dodaje 1 jajko i mieszam aby masa była bardziej kremowa.

Właśnie minęło ok 15min 

Wylewam masę do herbatników i po wymieszaniu wykładam na tortownicę (ugniatam) aby uzyskać ok 0.5-1cm spód, który ląduje w piekarniku na 15min.

Ów 15min wystarczy aby przygotować masę serową:
1 wiadereczko masy serowej
1 kostka sera chudego
4 łyżki śmietany 18tki
1 cukier waniliowy/wanilinowy 
3/4 szklanki cukru
Szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Calość miksujemy na wolnych obrotach ok 4min

Do masy dodajemy 6 jajek - po jednym w odstępie 15sekundowym
Na koniec dodajemy budyń waniliowy w proszku i miksujemy do połączenia składników.

Właśnie minęło kolejne 15min i wyciągamy spód z piekarnika.
Wylewamy masę do tortownicy i wkładamy do piekarnika aż sernik urośnie, zaróżowi się na złoto brązowy kolor.

Bywa tak że środek nie rośnie pomimo przypiekania się brzegów wiec robię taki trik:
Folia aluminiowa z dziurą w środku wielkości środka sernika która się nie podniosła.

Czas pieczenia na oko czyli na kolor sernika 

Ciasto zostawiam w piekarniku na odchylonych drzwiczkach ok 10cm.
Pozostawiam tam do wystygnięcia aby wcześniej nie zruszyć podczas wyciągania bo może opaść.

Smacznego
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *