ciasta

sernik na jogurcie z białą czekoladą i pistacjami
Miałam bardzo wielką ochotę na sernik ale w lodówce znalazłam tylko jogurt naturalny, cóż dla chcącego nic trudnego i oto powstał ten właśnie sernik. Mój mąż mówi, że taki może jeść codziennie.
Składniki
spód
3 łyżki masła
2/3 szklanki bułki tartej
1 łyżka cukru
szczypta soli
masa serowa
2 kubki jogurtu naturalnego greckiego (ja użyłam SKYR-a)
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
4 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)
do dekoracji
2/3 tabliczki białej czekolady
łyżka mleka
duża garść niesolonych pistacji
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, blachę (okrągła, około 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło, bułkę tartą cukier i sól umieścić w garnuszku, kiedy masło się roztopi chwilę potrzymać na gazie, przesypać na blachę, dobrze wyrównać i docisnąć, piec około 8 minut.
- Białka oddzielić od żółtek, jedno białko zachować w osobnej misce.
- Jedno białko ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i aromat. Drugie białko dobrze ubić w oddzielnej misce. Wymieszać mąkę ze skrobią, dodać do jogurtu, dokładnie wymieszać. Do masy jogurtowej dodać jajka ubite z cukrem. Kiedy powstanie gładka puszysta masa dodać ubite białko i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na blachę z lekko przestudzonym spodem, piec około 45-50 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać na wierzch wystudzonego ciasta. Pistacje drobno posiekać posypać na warstwę czekolady, można lekko docisnąć.
4
Super. Dalem rade. Ja. Moje drugie ciasto w zyciu. Pycha. Zjadlem. Cale
Bardzo się cieszę
pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyha jam jam
To super,że tak bardzo smakowało!