• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
Sprawdzony biszkopt

Sprawdzony biszkopt

Ten przepis wykorzystywałam do robienia rolady czekoladowej, ale już od 20 lat jest bazą dla różnych tortów.
Aby się udał należy tylko pamiętać o tym, żeby pianę ubić na sztywno, a pozostałe składniki tylko delikatnie z nią wymieszać.

Z tego przepisu wychodzi bardzo delikatny, piankowy biszkopt. Nie zawsze jest idealny w kształcie – prosty z każdej strony. Jest w nim stosunkowo mało mąki – dlatego nie jest taki sztywny.  Pamiętaj, że łatwiej kroi się biszkopt w kolejnym dniu po upieczeniu.

Składniki

4 jajka
1 łyżka soku z cytryny – opcjonalnie
4 łyżki zimnej wody- opcjonalnie

175 g cukru
75 g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj olejem.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Do białek dodaj sok z cytryny i wodę.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki.
  5. *Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
  6. Dodaj żółtka tylko delikatnie mieszając.
  7. Dodaj zmieszane mąki i bardzo delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż ciasto do blachy i piecz w  temperaturze 180 stopni około 30 minut. Powinno się zrumienić.

Jeżeli niefortunnie żółtko dostanie się do białek nie ubija się na całkiem sztywno. W tym przypadku nie oddzielaj już żółtek od białek. Miksuj razem na prawie sztywną pianę- zajmie to dużo więcej czasu (naprawdę dużo), ale też się uda. Pamiętaj, że podstawą udanego biszkoptu jest dobrze ubita piana i tylko delikatne wymieszanie suchych składników.

1

1 thought on “Sprawdzony biszkopt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *