Sprawdzony biszkopt
Ten przepis wykorzystywałam do robienia rolady czekoladowej, ale już od 20 lat jest bazą dla różnych tortów.
Aby się udał należy tylko pamiętać o tym, żeby pianę ubić na sztywno, a pozostałe składniki tylko delikatnie z nią wymieszać.
Z tego przepisu wychodzi bardzo delikatny, piankowy biszkopt. Nie zawsze jest idealny w kształcie – prosty z każdej strony. Jest w nim stosunkowo mało mąki – dlatego nie jest taki sztywny. Pamiętaj, że łatwiej kroi się biszkopt w kolejnym dniu po upieczeniu.
Składniki
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny – opcjonalnie
4 łyżki zimnej wody- opcjonalnie
175 g cukru
75 g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj olejem.
- Oddziel białka od żółtek.
- Do białek dodaj sok z cytryny i wodę.
- W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki.
- *Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
- Dodaj żółtka tylko delikatnie mieszając.
- Dodaj zmieszane mąki i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do blachy i piecz w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Powinno się zrumienić.
Jeżeli niefortunnie żółtko dostanie się do białek nie ubija się na całkiem sztywno. W tym przypadku nie oddzielaj już żółtek od białek. Miksuj razem na prawie sztywną pianę- zajmie to dużo więcej czasu (naprawdę dużo), ale też się uda. Pamiętaj, że podstawą udanego biszkoptu jest dobrze ubita piana i tylko delikatne wymieszanie suchych składników.
[…] Słyszałam, że naturalne barwniki nie bardzo nadają się do pieczenia więc postanowiłam to sprawdzić. ( https://www.chwilawkuchni.pl/sprawdzony-biszkopt/) […]