• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
świąteczny pasztet

świąteczny pasztet

Święta powinny łączyć się z pięknym, radosnym czasem oczekiwania na nie .. tymczasem gorączka przygotowań niekoniecznie sprzyja dobrej atmosferze. Myślę, że dobry plan i zrobienie niektórych potraw lub ich elementów nieco wcześniej będzie dobrym sposobem złagodzenia niemiłych skutków przedświątecznego zaganiania:) Pasztet można zrobić kilka dni wcześniej i odłożyć do lodówki lub zamrozić i podgrzać w piekarniku przed podaniem.

Składniki

600 g boczku świeżego
800 g karkówki
600 g nóżek z kurczaka
500 g wołowiny
200 g wątróbki (jeżeli lubisz)
3 jajka
2 bułki kajzerki namoczone w mleku
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
7 liści laurowych
15 kulek ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
pieprz do smaku
sól (około 3 łyżek)

Sposób wykonania

  1. Przygotuj duży garnek (Mój ma około 5 litrów).
  2. Pokrój mięso na kawałki takie, żeby wygodnie było je wkładać do maszynki do mielenia.
  3. Włóż mięso do garnka zaczynając od boczku a kończąc na kurczaku. Wątróbki jeszcze nie wkładaj.
  4. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, sól, cebulę w całości i ząbki czosnku.
  5. Zalej wodą- tylko tyle, żeby przykryć mięso. Gotuj około 2 -ch godzin, na niewielkim ogniu, bez przykrycia.
  6. Dodaj wątróbkę (niekoniecznie) i gotuj jeszcze 30 minut.
  7. Zostaw do przestygnięcia.
  8. Oczyść kurczaka z kości
  9. Zmiel wszystkie rodzaje mięsa razem z przyprawami (liśćmi laurowymi i zielem angielskim) i odciśnitymi bułkami.
  10. Wymieszaj masę i posmakuj, czy masa jest mocno słona. Po upieczeniu sól będzie mniej wyczuwalna. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
  11. Dodaj jajka- wymieszaj dokładnie.
  12. Dodaj szklankę bulionu z gotowania mięsa.
  13. Przełóż do foremek (Ja użyłam 2-ch średnich keksówek)
  14. Nagrzej piekarnik do 180 stopni . Ustaw na dnie piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
  15. Piecz pasztet przez godzinę i usuń naczynie z wodą. Piecz jeszcze pół godziny.

Polecam też wykorzystać część farszu – przed dodaniem jajka do zrobienia pysznych pierogów: https://www.chwilawkuchni.pl/pierogi-z-miesem/


Przepis inspirowany : https://www.olgasmile.com/pasztet.html

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *