świąteczny pasztet
Święta powinny łączyć się z pięknym, radosnym czasem oczekiwania na nie .. tymczasem gorączka przygotowań niekoniecznie sprzyja dobrej atmosferze. Myślę, że dobry plan i zrobienie niektórych potraw lub ich elementów nieco wcześniej będzie dobrym sposobem złagodzenia niemiłych skutków przedświątecznego zaganiania:) Pasztet można zrobić kilka dni wcześniej i odłożyć do lodówki lub zamrozić i podgrzać w piekarniku przed podaniem.
Składniki
600 g boczku świeżego
800 g karkówki
600 g nóżek z kurczaka
500 g wołowiny
200 g wątróbki (jeżeli lubisz)
3 jajka
2 bułki kajzerki namoczone w mleku
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
7 liści laurowych
15 kulek ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
pieprz do smaku
sól (około 3 łyżek)
Sposób wykonania
- Przygotuj duży garnek (Mój ma około 5 litrów).
- Pokrój mięso na kawałki takie, żeby wygodnie było je wkładać do maszynki do mielenia.
- Włóż mięso do garnka zaczynając od boczku a kończąc na kurczaku. Wątróbki jeszcze nie wkładaj.
- Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, sól, cebulę w całości i ząbki czosnku.
- Zalej wodą- tylko tyle, żeby przykryć mięso. Gotuj około 2 -ch godzin, na niewielkim ogniu, bez przykrycia.
- Dodaj wątróbkę (niekoniecznie) i gotuj jeszcze 30 minut.
- Zostaw do przestygnięcia.
- Oczyść kurczaka z kości
- Zmiel wszystkie rodzaje mięsa razem z przyprawami (liśćmi laurowymi i zielem angielskim) i odciśnitymi bułkami.
- Wymieszaj masę i posmakuj, czy masa jest mocno słona. Po upieczeniu sól będzie mniej wyczuwalna. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodaj jajka- wymieszaj dokładnie.
- Dodaj szklankę bulionu z gotowania mięsa.
- Przełóż do foremek (Ja użyłam 2-ch średnich keksówek)
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni . Ustaw na dnie piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
- Piecz pasztet przez godzinę i usuń naczynie z wodą. Piecz jeszcze pół godziny.
Polecam też wykorzystać część farszu – przed dodaniem jajka do zrobienia pysznych pierogów: https://www.chwilawkuchni.pl/pierogi-z-miesem/
Przepis inspirowany : https://www.olgasmile.com/pasztet.html