ciasta
szarlotka
Składniki
ciasto:
35 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
20 dag masła
10 dag cukru pudru
wypełnienie jabłkowe:
1,5 kg jabłek
2 łyżki bułki tartej
do posmarowania:
1 jajko + 1 łyżka mleka
do posypania
zrumienione płatki migdałów
tortownica 26cm
Sposób wykonania
- Z podanych składników na ciasto zagnieć kruche ciasto. Przełóż na pół godziny do lodówki.
- Podczas chłodzenia ciasta obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki , a następnie na plasterki (nie trzyj na tarce). Żeby nie zbrązowiały możesz moczyć je wodą z cytryną.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
- 2/3 ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Przełóż do formy formując około 3 cm brzegi. Ponakłuwaj widelcem.
- Na ciasto przełóż odsączone jabłka wymieszane z bułka tartą. Wyrównaj powierzchnię jak najdokładniej.
- Pozostałe ciasto rozwałkuj na koło wielkości tortownicy. Przełóż na jabłka. Brzegi dokładnie zalep.
- Posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem.
- Piecz godzinę w 200 stopniach.
- Posyp zrumienionymi migdałami.
Jeżeli chcesz ozdobić listkami (jak na zdjęciu) odłóż odrobinę ciasta i rozwałkuj na 5mm i wytnij foremką lub nożem kształty listków.
Część połóż po brzegach przygotowanego do pieczenia ciasta, a część odłóż na osobną blaszkę wyłożoną papierem.
Posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piecz razem z ciastem. Wyciągnij po 15 minutach. Wyłóż na brzeg upieczonego ciasta.
0