To takie… normalne ciasto, które robi się bardzo szybko i łatwo. Chyba muszę częściej takie robić, bo mój mąż zajadał je chętniej niż te moje „wymyślne”:) Oj do popołudniowej kawki jest wyśmienite.

Swoją drogą do zrobienia ciasta wykorzystałam śmietanę z rozpuszczoną czekoladą, której nie użyłam do  tynkowania tortu (bo mi się zważyła:)
Mój mąż się śmieje, że jest podwójnie szybkie bo strasznie szybko znika.

Składniki
2 jajka
175g (3/4 szklanki) cukru
250 ml śmietanki kremówki (może być też 18%)
50 g czekolady białej (pół tabliczki) – jeżeli bardzo się śpieszysz to możesz jej nie dodawać
300 g (2 szklanki) mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

 owoce (np. 2 nektarynki pokrojone w kostkę  i parę jagód)

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Rozpuść czekoladę w śmietanie w kąpieli wodnej.
  3. Ubij jajka z cukrem i aromatem waniliowym.
  4. Dodaj śmietanę z czekoladą i zamieszaj,
  5. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszaj do połączenia składników.
  6. Przełóż do małej (około 20 cm) tortownicy lub formy babkowej
  7. Ułóż na cieście owoce -lekko wciśnij.
  8. Piecz około 40 minut w 180 stopniach do zezłocenia powierzchni.

Inspirowałam się przepisem obiaddlataty