obiad
tarta brokułowa z fetą
moje ulubione piątkowe danie:)
Ciasto jest bardzo delikatne, maślane i dobrze się kroi
Składniki
ciasto
100 g masła
200 g mąki
80 ml wody ( około 1/3 szklanki)
nadzienie
5 jajek
300 ml gęstej śmietany (ja daję 18%)
1 brokuł podzielony na małe różyczki
50 g fety pokrojonej albo pokruszonej na kawałki
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli, pieprz do smaku
Sposób wykonania
- Posiekaj masło, posyp mąką. Wyrabiaj dodając wodę, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Odstaw do lodówki do ochłodzenia.
- Formę do tarty wysmaruj grubo masłem.
- Podzielone na różyczki fragmenty brokuła krótko (około 3 minut) gotuj w osolonej wodzie, żeby były jeszcze twardawe.
- Jajka ze śmietaną i przyprawami wymieszaj.
- Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do masy jajeczno-śmietanowej.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Dobrze schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy do tarty. Nakłuj widelcem
- Piecz 10 minut w 200 stopniach.
- Na gorącym podpieczonym cieście rozłóż równomiernie brokuły i fetę. Zalej masą jajeczno-śmietanową.
- Piecz 50 minut w 180 stopniach.
0
Tags :