moje ulubione piątkowe danie:)
Ciasto jest bardzo delikatne, maślane i dobrze się kroi

Składniki

ciasto
100 g masła
200 g mąki
80 ml wody ( około 1/3 szklanki)

nadzienie
5 jajek
300 ml gęstej śmietany (ja daję 18%)
1 brokuł podzielony na małe różyczki

50 g fety pokrojonej albo pokruszonej na kawałki
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli, pieprz do smaku

Sposób wykonania

  1. Posiekaj masło, posyp mąką. Wyrabiaj dodając wodę, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  2. Odstaw do lodówki do ochłodzenia.
  3. Formę do tarty wysmaruj grubo masłem.

 

  1. Podzielone na różyczki fragmenty brokuła krótko (około 3 minut) gotuj w osolonej wodzie, żeby były jeszcze twardawe.
  2. Jajka ze śmietaną i przyprawami wymieszaj.
  3. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do masy jajeczno-śmietanowej.

 

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy do tarty. Nakłuj widelcem
  3. Piecz 10 minut w 200 stopniach.
  4. Na gorącym podpieczonym cieście rozłóż równomiernie brokuły i fetę. Zalej masą jajeczno-śmietanową.
  5. Piecz 50 minut w 180 stopniach.