• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
tarta cytrynowa

tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa niesamowicie łączy smaki, jest intensywnie cytrynowa – cudownie słodko kwaśna

Składniki

kruche ciasto:
200 g mąki pszennej (do kruchych ciast idealna jest krupczatka ale może być i tortowa)
100 g masła
85g cukru pudru
1 żółtko
1 do 3 łyżek zimnej wody

lemon curd (masa cytrynowa):
125 ml soku z cytryny
60 ml soku z pomarańczy
125 ml wody
70 g cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
3 żółtka
1 jajko
100 g masła

beza
5 białek
220 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania
ciasto kruche:

  1. Jeżeli  używasz robota lub miksera:
    Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone  w kostkę do misy.
    Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
    Dodaj żółtko i 1-ą łyżkę zimnej wody.
    Ręcznie:
    Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
    Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
    Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki.
    Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody.
  2. Kiedy masa będzie jednolita uformuj  kulę, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .


lemon curd:

  1. Wlej do garnka sok cytryny i sok z pomarańczy, dodaj wodę, mąkę ziemniaczaną, cukier. Zagotuj mieszając, aż masa zgęstnieje.
  2. Odstaw z ognia i do gorącej masy dodaj pokrojone na kawałeczki masło.
  3. Mieszaj energicznie, aż się roztopi i połączy z masą.
  4. Następnie dodaj jajko i żółtka i wymieszaj.
  5. Połóż folię,tak żeby stykała się z powierzchnią kremu, aby nie zrobił się kożuch.
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wysmaruj formę grubo masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 4 mm, na papierze do pieczenia. Przełóż do formy delikatnie przykładając do ścianek. Ponakłuwaj widelcem.
  3. Nałóż papier do pieczenia i wsyp groch, fasolę lub specjalne kulki do obciążania ciasta podczas pieczenia.
  4. Piecz 10 minut w 180 stopniach, ściągnij obciążenie i papier i piecz jeszcze 10 minut.
  5. Przełóż masę cytrynową.
  6. Ubij pianę z białek dodając stopniowo cukier a na końcu delikatnie mieszając dodaj mąkę ziemniaczaną.
  7. Przełóż na masę cytrynową zakrywając brzegi ciasta, żeby się nie przypaliły
  8. Piecz 25 minut w 180 stopniach , obniz temperature do 130 i piecz jeszcze 40 minut.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *