ciasta
tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa niesamowicie łączy smaki, jest intensywnie cytrynowa – cudownie słodko kwaśna
Składniki
kruche ciasto:
200 g mąki pszennej (do kruchych ciast idealna jest krupczatka ale może być i tortowa)
100 g masła
85g cukru pudru
1 żółtko
1 do 3 łyżek zimnej wody
lemon curd (masa cytrynowa):
125 ml soku z cytryny
60 ml soku z pomarańczy
125 ml wody
70 g cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
3 żółtka
1 jajko
100 g masła
beza
5 białek
220 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania
ciasto kruche:
- Jeżeli używasz robota lub miksera:
Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę do misy.
Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
Dodaj żółtko i 1-ą łyżkę zimnej wody.
Ręcznie:
Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki.
Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody. - Kiedy masa będzie jednolita uformuj kulę, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .
lemon curd:
- Wlej do garnka sok cytryny i sok z pomarańczy, dodaj wodę, mąkę ziemniaczaną, cukier. Zagotuj mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Odstaw z ognia i do gorącej masy dodaj pokrojone na kawałeczki masło.
- Mieszaj energicznie, aż się roztopi i połączy z masą.
- Następnie dodaj jajko i żółtka i wymieszaj.
- Połóż folię,tak żeby stykała się z powierzchnią kremu, aby nie zrobił się kożuch.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wysmaruj formę grubo masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 4 mm, na papierze do pieczenia. Przełóż do formy delikatnie przykładając do ścianek. Ponakłuwaj widelcem.
- Nałóż papier do pieczenia i wsyp groch, fasolę lub specjalne kulki do obciążania ciasta podczas pieczenia.
- Piecz 10 minut w 180 stopniach, ściągnij obciążenie i papier i piecz jeszcze 10 minut.
- Przełóż masę cytrynową.
- Ubij pianę z białek dodając stopniowo cukier a na końcu delikatnie mieszając dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Przełóż na masę cytrynową zakrywając brzegi ciasta, żeby się nie przypaliły
- Piecz 25 minut w 180 stopniach , obniz temperature do 130 i piecz jeszcze 40 minut.
0