Tarta migdałowa Bakewell
Tarta migdałowa z dżemem malinowym Bakewell to tradycyjny angielski przysmak. Nazwa tej słodkiej tarty pochodzi od nazwy miasteczka Bakewell w Derbyshire. Na zachęcająco wyglądający przepis natrafiłam w googlowym przeglądzie prasy. Jak dla mnie tarta migdałowa jest idealnym słodyczem, pewnie jak zauważyliście sądząc po przepisach, jakie wrzucam na stronę jestem fanką słodyczy/ciast z rodzaju odrobinę cięższych i konkretniejszych. Ta tarta ma wszystko co, lubię, kruche ciasto i miękki słodki środek z owocową nutą- tradycyjne dobre połączenie smaków i tekstur- robić i zajadać. Proponuję kroić na małe kawałki bo jest baaardzo sycąca;-)
Składniki na kruche ciasto
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g drobnego lub cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka wody, w razie potrzeby
Składniki na wypełnienie
150 g masła w pokojowej temperaturze
150 g cukru (ja dodałam 100)
2 duże jajka
150 g mielonych migdałów
60 g dobrej jakości dżemu/konfitury malinowej
20 g płatków migdałowych.
Sposób wykonania
- Mąkę mieszam z cukrem, dodaję masło drobno pokrojone w kostkę i żółtko. Bardzo dokładnie rozcieram palcami. Najpierw powstaną drobne grudki, które łączą się po chwili w jednolitą masę. Jeżeli okruszki nie chcą się połączyć, dodaję wodę. Wyrobione ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, ciastem wypełniam blachę do tarty, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam np. suchym grochem. Piekę 20-25 minut (ciasto ładnie się ze złoci)
- W czasie kiedy baza jest w piekarniku, przygotowuję wypełnienie. Masło ucieram z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodaję jajka jedno po drugim- mieszam na niskich obrotach, pora na mielone migdały, dokładnie ze sobą łączę wszystkie składniki.
- Upieczone ciasto smaruję dżemem, na wierzch wykładam wypełnienie, posypuję płatkami migdałowymi, piekę 35-40 minut do ze złocenia.
- Przepis wspomina, że można tę tartę podawać na ciepło z lodami, bitą śmietaną, lub jogurtem naturalnym, natomiast dla mnie wersja bez dodatków jest jak najbardziej sarysfakcjonująca.