• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta kruche
tarta pomarańczowa z orzechami włoskimi

tarta pomarańczowa z orzechami włoskimi

Może brzmi bożonarodzeniowo, ale ja na życzenie mojego syna robię ją na Wielkanoc. Jest w smaku cudownie pomarańczowa, bardzo słodka.

Składniki

kruche ciasto:
pomarańcza
150 (120 +30) g mąki pszennej
60 g cukru
6 łyżek płatków jaglanych lub owsianych
50 (35+15)g kakao w proszku
2 łyżki skrobi kukurydzianej
125 g masła
2 łyżki soku pomarańczowego
pół łyżeczki soli

wypełnienie:
8 żółtek dużych jajek
pół szklanki soku pomarańczowego
250g cukru
125 g masła
75 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka aromatu waniliowego

70g orzechów włoskich grubo posiekanych
100 g czekolady (ja wolę mleczną ale może być też gorzka)

250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru pudru

Sposób wykonania

  1. Nasmaruj formę do tarty (22-24 cm) tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
  2. Umyj i sparz pomarańczę. Zetrzyj skórkę i odłóż na bok.
  3. Zmieszaj na jednolitą masę 120 g mąki, 35g kakao, startą skórkę i pozostałe składniki na ciasto. (Pozostałą mąkę i kakao wymieszaj i obsyp wysmarowaną tłuszczem formę. )
  4. Rozwałkuj ciasto między dwoma pergaminami na okrąg około 28 cm. Jeżeli jest bardzo miękkie schłodź je najpierw w lodówce.
  5. Ściągnij górny papier, połóż blat ciasta stroną bez papieru na wysmarowaną formę. Ściągnij papier i delikatnie dopasuj do formy. Ostrym nożem zetnij wystające brzegi.
  6. Piecz 10 minut z obciążeniem. (Papier + ziarno lub kulki do pieczenia) i jeszcze 5 minut bez obciążenia.
  7. Wyciągnij ciasto i obniż temperaturę do 180 stopni.

 

  1. Pokrój miąższ pomarańczy na małe kosteczki .
  2. Wymieszaj żółtka.
  3. W rondlu wymieszaj cukier, sok pomarańczowy, pokrojoną pomarańczę i sól. Podgrzej, aż się rozpuści cukier.
  4. Dodaj masło i śmietankę, aromat waniliowy. Podgrzewaj tylko do rozpuszczenia się masła.
  5. Przelej na ciasto.
  6. Piecz około 40 minut w 180 stopniach.

 

  1. Namocz żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody. Rozpuść ją w kąpieli wodnej.
  2. Ubij śmietanę dodając pod koniec cukier puder.
  3. Szybko mieszając dodaj rozpuszczoną jeszcze ciepłą żelatynę.
  4. Ozdób schłodzone ciasto tak przygotowaną śmietaną. Żelatyna pozwoli zachować kształt  śmietany.

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *