ciasta kruche
tarta pomarańczowa z orzechami włoskimi
Może brzmi bożonarodzeniowo, ale ja na życzenie mojego syna robię ją na Wielkanoc. Jest w smaku cudownie pomarańczowa, bardzo słodka.
Składniki
kruche ciasto:
pomarańcza
150 (120 +30) g mąki pszennej
60 g cukru
6 łyżek płatków jaglanych lub owsianych
50 (35+15)g kakao w proszku
2 łyżki skrobi kukurydzianej
125 g masła
2 łyżki soku pomarańczowego
pół łyżeczki soli
wypełnienie:
8 żółtek dużych jajek
pół szklanki soku pomarańczowego
250g cukru
125 g masła
75 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka aromatu waniliowego
70g orzechów włoskich grubo posiekanych
100 g czekolady (ja wolę mleczną ale może być też gorzka)
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru pudru
Sposób wykonania
- Nasmaruj formę do tarty (22-24 cm) tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
- Umyj i sparz pomarańczę. Zetrzyj skórkę i odłóż na bok.
- Zmieszaj na jednolitą masę 120 g mąki, 35g kakao, startą skórkę i pozostałe składniki na ciasto. (Pozostałą mąkę i kakao wymieszaj i obsyp wysmarowaną tłuszczem formę. )
- Rozwałkuj ciasto między dwoma pergaminami na okrąg około 28 cm. Jeżeli jest bardzo miękkie schłodź je najpierw w lodówce.
- Ściągnij górny papier, połóż blat ciasta stroną bez papieru na wysmarowaną formę. Ściągnij papier i delikatnie dopasuj do formy. Ostrym nożem zetnij wystające brzegi.
- Piecz 10 minut z obciążeniem. (Papier + ziarno lub kulki do pieczenia) i jeszcze 5 minut bez obciążenia.
- Wyciągnij ciasto i obniż temperaturę do 180 stopni.
- Pokrój miąższ pomarańczy na małe kosteczki .
- Wymieszaj żółtka.
- W rondlu wymieszaj cukier, sok pomarańczowy, pokrojoną pomarańczę i sól. Podgrzej, aż się rozpuści cukier.
- Dodaj masło i śmietankę, aromat waniliowy. Podgrzewaj tylko do rozpuszczenia się masła.
- Przelej na ciasto.
- Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
- Namocz żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody. Rozpuść ją w kąpieli wodnej.
- Ubij śmietanę dodając pod koniec cukier puder.
- Szybko mieszając dodaj rozpuszczoną jeszcze ciepłą żelatynę.
- Ozdób schłodzone ciasto tak przygotowaną śmietaną. Żelatyna pozwoli zachować kształt śmietany.
0
Tags :