• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
tarta z soczewicą na cieście pełnoziarnistym (też w opcji wegańskiej)

tarta z soczewicą na cieście pełnoziarnistym (też w opcji wegańskiej)

Taka byłam głodna, że musiałam sobie zrobić jakiś szybki i pożywny, wczesny obiad. W lodówce tylko papryka i cebula a w szafce mąka i soczewica. Z poskładania tych składników wyszła tarta z soczewicą na cieście pełnoziarnistym. Ta tarta jest baaardzo smaczna a zrobienie jej banalne:-)

Składniki
na tartę wielkości 24 cm, myślę, że spokojnie na 4 osoby

na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g masła a w opcji wegetariańskiej margaryny
4 łyżki wody
szczypta soli

na farsz
175 g czerwonej soczewicy
325 ml bulionu warzywnego
15 g masła lub margaryny
1 drobno posiekana cebula
1 czerwona papryka drobno posiekana
1/2 żółtej papryki drobno posiekanej
1/2 zielonej drobno posiekanej
można też dodać tylko czerwoną zamiast żółtej i zielonej.
1 łyżka miodu
1 łyżeczka curry
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól pieprz do smaku

Sposób wykonania

  1. Mąkę z masłem i solą wymieszać bardzo dokładnie -można palcami. Dodać wodę zagniatać aż ciasto ją wchłonie. Całość owinąć w folię spożywczą włożyć do lodówki.
  2. Soczewicę zalać 300 ml bulionu gotować 10 minut, po 5 minutach należy już do niej zaglądać, jeżeli wchłonęła już całą wodę to uzupełniać pozostałym bulionem.
  3. Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej paprykę podsmażać razem jeszcze 4 minuty. Dodać do ugotowanej soczewicy. Dokładnie wymieszać razem z koncentratem, sokiem z cytryny, miodem i przyprawami. Doprawić jeszcze według uznania (choć dla mnie taka jest idealna).
  4. Ciasto rozwałkować (najłatwiej między dwoma foliami spożywczymi) na wielkość foremki do tarty wraz z bokami. Przełożyć ciasto na blachę (pamiętaj o odklejeniu folii spożywczej!!!) ładnie dopasować. Na wierzch wyłożyć nasz farsz z soczewicy. Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika piec 30 minut. Kiedy lekko przestygnie udekorować pietruszką lub kolendrą i podawać.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *