• kontakt@chwilawkuchni.pl
torty
torcik orzechowo- śmietanowy

torcik orzechowo- śmietanowy

lekka wersja tortu orzechowego, świetnie nadaje się na tort z każdej okazji, a jest nietuzinkowy i wcale nie trudny w wykonaniu. Śmiało można powiedzieć, że może go zrobić nawet początkujący 🙂

Składniki (tortownica 15 cm)

biszkopt
2 jajka
1 łyżka zimnej wody
75g cukru
10 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1, 5 łyżki drobnych płatków owsianych
80 g mielonych orzechów laskowych (około 80 sztuk)

masa śmietanowa
1
50 g tartej czekolady
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki soku pomarańczowego

masa śmietanowa 2
125ml śmietanki kremówki
0,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku pomarańczowego

do posypania
25 g startej czekolady

Sposób wykonania
ciasto:

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Wyłóż dno tortownicy (około 15 cm) papierem do pieczenia, boki wysmaruj tłuszczem.
  2. Oddziel białka i żółtka. Ubij białka z wodą na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
  3. Wymieszaj zmielone orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi.
  4. Dodaj do piany z białek żółtka i delikatnie wymieszaj.
  5. Wsyp do piany sypkie składniki delikatnie mieszając.
  6. Przełóż masę do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
  7. Piecz 30 minut w 175 stopniach.
  8. Wyciągnij z formy do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
  9. Po ostygnięciu przetnij w poprzek na dwie części. Dolną część przełóż na paterę. I załóż bok tortownicy lub pierścień cukierniczy.

masa śmietanowa 1:

  1. Rozkrusz lub zblenduj drugą/górną część biszkopta. Zmieszaj okruszki z tartą czekoladą.
  2. Żelatynę namocz w soku pomarańczowym. Po około 10 minutach postaw naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej i mieszaj, aż się dokładnie rozpuści.
  3. Ubij śmietankę na sztywno i pod koniec ubijania wlej jeszcze ciepłą żelatynę.
  4. Dodaj do śmietany okruszki i delikatnie zamieszaj.
  5. Przełóż masę na dolny biszkopt. Wyrównaj powierzchnię i odłóż do lodówki.

    masa śmietanowa 2:
  1. Żelatynę namocz w soku pomarańczowym. Po około 10 minutach postaw naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej i mieszaj, aż się dokładnie rozpuści.
  2. Ubij śmietankę na sztywno i pod koniec ubijania wlej jeszcze ciepłą żelatynę.
  3. Przelej masę na ciasto i wyrównaj powierzchnię

Obsyp startą czekoladą lub pobaw się w ozdabianie jak ja:)

Jeżeli macie chęć zrobić większy (tortownica 26 cm) ilość składników pomnóżcie przez 2 i pieczcie około 40 minut 1 temperaturze 170 stopni.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *