torty
torcik orzechowo- śmietanowy
lekka wersja tortu orzechowego, świetnie nadaje się na tort z każdej okazji, a jest nietuzinkowy i wcale nie trudny w wykonaniu. Śmiało można powiedzieć, że może go zrobić nawet początkujący 🙂
Składniki (tortownica 15 cm)
biszkopt
2 jajka
1 łyżka zimnej wody
75g cukru
10 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1, 5 łyżki drobnych płatków owsianych
80 g mielonych orzechów laskowych (około 80 sztuk)
masa śmietanowa 1
50 g tartej czekolady
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki soku pomarańczowego
masa śmietanowa 2
125ml śmietanki kremówki
0,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku pomarańczowego
do posypania
25 g startej czekolady
Sposób wykonania
ciasto:
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Wyłóż dno tortownicy (około 15 cm) papierem do pieczenia, boki wysmaruj tłuszczem.
- Oddziel białka i żółtka. Ubij białka z wodą na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
- Wymieszaj zmielone orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi.
- Dodaj do piany z białek żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Wsyp do piany sypkie składniki delikatnie mieszając.
- Przełóż masę do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz 30 minut w 175 stopniach.
- Wyciągnij z formy do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu przetnij w poprzek na dwie części. Dolną część przełóż na paterę. I załóż bok tortownicy lub pierścień cukierniczy.
masa śmietanowa 1:
- Rozkrusz lub zblenduj drugą/górną część biszkopta. Zmieszaj okruszki z tartą czekoladą.
- Żelatynę namocz w soku pomarańczowym. Po około 10 minutach postaw naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej i mieszaj, aż się dokładnie rozpuści.
- Ubij śmietankę na sztywno i pod koniec ubijania wlej jeszcze ciepłą żelatynę.
- Dodaj do śmietany okruszki i delikatnie zamieszaj.
- Przełóż masę na dolny biszkopt. Wyrównaj powierzchnię i odłóż do lodówki.
masa śmietanowa 2:
- Żelatynę namocz w soku pomarańczowym. Po około 10 minutach postaw naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej i mieszaj, aż się dokładnie rozpuści.
- Ubij śmietankę na sztywno i pod koniec ubijania wlej jeszcze ciepłą żelatynę.
- Przelej masę na ciasto i wyrównaj powierzchnię
Obsyp startą czekoladą lub pobaw się w ozdabianie jak ja:)
Jeżeli macie chęć zrobić większy (tortownica 26 cm) ilość składników pomnóżcie przez 2 i pieczcie około 40 minut 1 temperaturze 170 stopni.
0
Tags :