na słodko
tort bezowy ze śliwkami
Śliwki w bezie dają cudowną równowagę smaków. Słodycz bezy i wyrazisty, kwaskowaty smak duszonych śliwek doskonale się dopełniają.
Składniki
4 białka
200 g cukru
3 łyżki soku z cytryny
masa śliwkowa
300 g dojrzałych śliwek
ewentualnie brzoskwinia
łyżka cukru
masa śmietanowa
400 ml śmietany
150 g serka mascarpone
1,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
opcjonalnie galaretka śliwkowa
sok z duszonych śliwek uwzględnionych wyżej
0,5 łyżeczki żelatyny
0,5 łyżeczki skrobi
Sposób wykonania
beza
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 2 duże blachy przykryte papierem do pieczenia. Możesz narysować 3 koła o średnicy około 16, 17 i 18 cm centymetrów.
- Wlej do miski białka i sok z cytryny.
- Wsyp do nich cukier.
- Ubij na bardzo sztywną pianę.
- Wyłóż masę na środek wyznaczonych kręgów w miarę równych ilościach. Rozgarnij od środka do brzegów formując ładne kształty. Możesz użyć rękawa cukierniczego, ale łyżka spokojnie wystarczy.
- Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 80 stopni.
- Piecz około 2,5 godziny w tej temperaturze. Ja upewniam się, czy beza jest upieczona stukając palcem w spód bezy. Powinien mieć sztywną, twardą skorupkę (tak jak na wierzchu).
- Zostaw bezę do wystygnięcia (w otwartym piekarniku lub na zewnątrz).
masa i galaretka śliwkowa
- Włóż umyte, wypestkowane śliwki (oraz pokrojoną na kawałki brzoskwinię) do rondla, zasyp cukrem i na bardzo małym ogniu duś około 10 do 15 minut zależnie od gatunku, aż będą miękkie i puszczą sok.
- Przełóż owoce na sitko albo durszlak na miską, żeby zebrać sok, który wykorzystasz do galaretki.
- Śliwki zostaw do ostygnięcia.
- Sok uzupełnij wodą, żeby mieć go około połowy szklanki.
- Namocz żelatynę w małej miseczce albo kubeczku 2 dwóch łyżkach soku przez 10 minut. Umieść w kąpieli wodnej i mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści.
- Dodaj resztę soku i skrobię.
masa śmietanowa (jak będą gotowe śliwki i galaretka, a beza będzie wystudzona)
- Namocz żelatynę w małej miseczce albo kubeczku 2 dwóch łyżkach zimnej wody przez 10 minut. Umieść w kąpieli wodnej i mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści.
- Ubij w pierwszym naczyniu śmietanę na sztywno.
- W drugim naczyniu ubij delikatnie serek mascarpone Połącz obie masy i dodaj cukier puder.
- Dodaj do masy śmietanowej rozpuszczoną żelatynę, żelatyna powinna być jeszcze letnia. Wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa jest płynna odstaw w chłodne miejsce, aby stężała na tyle, żeby nie spływała z ciasta przy nakładaniu. Podczas chłodzenia mieszaj ją co kilka minut.
składanie
- Przełóż 1/4 masy śmietanowej na największy blat bezy. Wygładź powierzchnię, przełóż duszone śliwki. przykryj 1/4 masy śmietanowej na śliwki. Przykryj średnim blatem.
- Przełóż 1/4 masy śmietanowej. Wygładź powierzchnię, wlej przestudzoną galaretkę równomierną warstwą na śmietanę. Zostaw łyżkę galaretki do ozdobienia. Wyłóż delikatnie pozostałą śmietanę na galaretkę
- Przykryj najmniejszym blatem bezy.
- Jeżeli pozostała galaretka zesztywniała rozgrzej ją w kąpieli wodnej i płynną ozdób górę bezy.
Aby uzyskać ładny żółty kolor środka bezy, możesz przed wyłożeniem na blachę domieszać delikatnie do najniższej bezy połowę łyżeczki kurkumy do średniej ćwiartkę łyżeczki a do najmniejszej już tylko większą szczyptę.
Kurkuma nieco zmienia smak bezy.
0
Tags :