Śliwki w bezie dają cudowną równowagę smaków. Słodycz bezy i wyrazisty, kwaskowaty smak duszonych śliwek doskonale się dopełniają.

Składniki

4 białka
200 g cukru
3 łyżki soku z cytryny

masa śliwkowa
300 g dojrzałych śliwek
ewentualnie brzoskwinia
łyżka cukru

masa śmietanowa
400 ml śmietany
150 g serka mascarpone
1,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

opcjonalnie galaretka śliwkowa
sok z duszonych śliwek uwzględnionych wyżej
0,5 łyżeczki żelatyny
0,5 łyżeczki skrobi

 

Sposób wykonania
beza

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 2 duże blachy przykryte papierem do pieczenia. Możesz narysować 3 koła o średnicy około 16, 17 i 18 cm centymetrów.
  2. Wlej do miski białka i sok z cytryny.
  3. Wsyp do nich cukier.
  4. Ubij na bardzo sztywną pianę.
  5. Wyłóż masę na środek wyznaczonych kręgów w miarę równych ilościach. Rozgarnij od środka do brzegów formując ładne kształty. Możesz użyć rękawa cukierniczego, ale łyżka spokojnie wystarczy.
  6. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 80 stopni. 
  7. Piecz około 2,5 godziny w tej temperaturze. Ja upewniam się, czy beza jest upieczona stukając palcem w spód bezy. Powinien mieć sztywną, twardą skorupkę (tak jak na wierzchu).
  8. Zostaw bezę do wystygnięcia (w otwartym piekarniku lub na zewnątrz).

masa i galaretka śliwkowa

  1. Włóż umyte, wypestkowane śliwki (oraz pokrojoną na kawałki brzoskwinię) do rondla, zasyp cukrem i na bardzo małym ogniu duś około 10 do 15 minut zależnie od gatunku,  aż będą miękkie i puszczą sok.
  2. Przełóż owoce na sitko albo durszlak na miską, żeby zebrać sok, który wykorzystasz do galaretki.
  3. Śliwki zostaw do ostygnięcia.
  4. Sok uzupełnij wodą, żeby mieć go około połowy szklanki.
  5. Namocz żelatynę w małej miseczce albo kubeczku 2 dwóch łyżkach soku przez 10 minut.  Umieść w kąpieli wodnej i mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści.
  6. Dodaj resztę soku i skrobię.

masa śmietanowa (jak będą gotowe śliwki i galaretka, a beza będzie wystudzona)

  1. Namocz żelatynę w małej miseczce albo kubeczku 2 dwóch łyżkach zimnej wody przez 10 minut.  Umieść w kąpieli wodnej i mieszaj, aż żelatyna całkiem się rozpuści.
  2. Ubij w pierwszym naczyniu śmietanę na sztywno.
  3. W drugim naczyniu ubij delikatnie serek mascarpone Połącz obie masy i dodaj cukier puder.
  4. Dodaj do masy śmietanowej  rozpuszczoną żelatynę, żelatyna powinna być jeszcze letnia. Wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa jest płynna odstaw w chłodne miejsce, aby stężała na tyle, żeby nie spływała z ciasta przy nakładaniu. Podczas chłodzenia mieszaj ją co kilka minut.

składanie

  1. Przełóż 1/4 masy śmietanowej na największy blat bezy. Wygładź powierzchnię, przełóż duszone śliwki. przykryj 1/4 masy śmietanowej na śliwki. Przykryj średnim blatem.
  2. Przełóż 1/4 masy śmietanowej. Wygładź powierzchnię, wlej przestudzoną galaretkę równomierną warstwą na śmietanę. Zostaw łyżkę galaretki do ozdobienia. Wyłóż delikatnie pozostałą śmietanę na galaretkę
  3. Przykryj najmniejszym blatem bezy.
  4. Jeżeli pozostała galaretka zesztywniała rozgrzej ją w kąpieli wodnej i płynną ozdób górę bezy.

Aby uzyskać ładny żółty kolor środka bezy, możesz przed wyłożeniem na blachę domieszać delikatnie do najniższej bezy połowę łyżeczki kurkumy do średniej ćwiartkę łyżeczki a do najmniejszej już tylko większą szczyptę. 
Kurkuma nieco zmienia smak bezy.