• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
Tort  malinowy z  czekoladą i chrupiącą warstwą

Tort malinowy z czekoladą i chrupiącą warstwą

Po wielu próbach znalazłam torcik idealny – przez białą czekoladę jest bardzo słodki, ale co tam…

Ważne! Mus malinowy opisuję w dwóch opcjach do wyboru. Łatwiej jest wykorzystać po prostu gotową galaretkę o smaku malinowym. Więcej pracy kosztuje wykorzystanie świeżych malin, mimo nakładu pracy wolę tę opcję.

Składniki
ganache z białej czekolady
500 g   białej czekolady
200  ml śmietanki kremówki

biszkopt
4 jajka
4 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
175g cukru (3/4 szklanki)
75g mąki pszennej (3 czubate łyżki)
50g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)

chrupiąca  warstwa
15g  migdałów bez skórki
15g sucharków (1,5 sucharka)
15g cukru
35g czekolady mlecznej

masa malinowa

wersja 1 – z galaretką malinową w proszku
2 galaretki  o malinowym smaku + 200 ml wody
wersja 2- ze świeżymi  lub mrożonymi malinami
5 łyżeczek żelatyny+ 5 łyżek wody +200 g malin+2łyżki cukru

200g malin (mogą być mrożone)
500ml śmietany kremówki

do namoczenia biszkoptu
100 ml wody
1 łyżka soku z cytryny

blacha około 20cm

Sposób wykonania
ganache z białej czekolady

  1. Podgrzej śmietankę w kąpieli wodnej.
  2. Wrzuć czekoladę i delikatnie podgrzewaj, aż się całkowicie rozpuści.
  3. Ostudź a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin, aż zgęstnieje.

biszkopt

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Do białek dodaj sok z cytryny i wodę.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki.
  5. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
  6. Dodaj żółtka tylko delikatnie mieszając.
  7. Dodaj zmieszane mąki i bardzo delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż ciasto do blachy i piecz w  temperaturze 180 stopni około 30 minut. Powinno się zrumienić.

chrupiąca  warstwa

  1. podgrzej migdały przez 10 -15 minut w 170 stopniach, aż się zrumienią i będą wysuszone.
  2. Rozpuść cukier na średniej mocy palnika. Ściągnij z palnika, kiedy się skarmelizuje.
  3. Do skarmelizowanego cukru wrzuć migdały, wymieszaj je ostrożnie, żeby się nie poparzyć i całość przełóż na papier do pieczenia.
  4. Kiedy migdały w karmelu ostygną zblenduj/zmiel ją na proszek. Zmiel też sucharki albo dokładnie je pokrusz.
  5. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i wrzuć do niej  zmielone migdały i okruszki sucharków.
  6. Przełóż na papier do pieczenia i  uformuj cienki okrągły placek nieco mniejszy niż średnica biszkoptu. Możesz użyć wałka lub rozgarniać gładząc  dużą łyżką. Warstwa musi być cienka, żeby po schłodzeniu łatwo się kroiła razem z ciastem.
  7. Odstaw do lodówki do zastygnięcia

mus malinowy
Zanim zaczniesz przygotowywać masę przygotuj wszystko inne, łącznie z pokrojeniem biszkoptu, ponieważ masa dość szybko gęstnieje a powinna być lekko płynna podczas pracy.

wersja 1 – z galaretką malinową w proszku
  1. Zalej galaretkę 200 ml gorącej wody i mieszaj. Jeżeli nie rozpuści się dokładnie umieść ją  w kąpieli wodnej  dopóki drobinki żelatyny nie rozpuszczą  się całkowicie.
  2. Ubij śmietankę (500 ml) na sztywno. Dodaj ciepłą galaretkę malinową  dokładnie mieszając na wolnych obrotach.
wersja 2 – ze świeżymi  lub mrożonymi malinami
  1. Namocz żelatynę w 5-iu łyżkach zimnej wody przez 10 minut. Zalej ją pozostałą wodą  i rozpuść dokładnie w kąpieli wodnej.
  2. Wrzuć 200g malin do rondelka i zasyp 2-ma łyżkami cukru. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut. Przełóż zawartość rondla na sitko o dosyć grubych oczkach i przetrzyj łyżką, aż oddzielisz jak najdokładniej miąższ od pestek. Dodaj malinowy mus do rozpuszczonej żelatyny.
  3. Ubij śmietankę (500 ml) na sztywno. Dodaj ciepły mus malinowy z żelatyną dokładnie mieszając na wolnych obrotach.

Galaretkę malinową możesz przygotować wcześniej i tylko przed wymieszaniem z ubitą śmietanką podgrzej ją  w kąpieli wodnej.

POŁĄCZENIE

  1. Przygotuj pierścień cukierniczy lub blachę, w której był pieczony biszkopt
  2. Jeżeli biszkopt nie jest równy zetnij ostrym nożem nierówności. Przekrój go  na dwie części.
  3.  Skrop każdy połową płynu do namaczania. Posmaruj cienką warstwą masy czekoladowej (ganache).

    Jeżeli masa czekoladowa za bardzo stężała podgrzej ją chwilę w kąpieli wodnej i zamieszaj albo napowietrz mikserem.


  4. Połóż 1 biszkopt na spodzie do ciasta lub paterze. Posmaruj go cienko masą  czekoladową.
  5. Przełóż chrupiącą warstwę na  wysmarowany blat biszkoptu.
  6. Załóż pierścień cukierniczy lub rant blachy. Wlej połowę przygotowanej masy malinowej. Zatop w niej połowę malin.
  7. Przełóż kolejny blat biszkoptu. Przełóż na niego pozostałą masę i pozostałe maliny.
  8. Pozostaw do schłodzenia w lodówce.
  9. Po stężeniu  dekorujemy pozostałym ganache – jeżeli będzie zbyt sztywny lekko podgrzej w kąpieli wodnej i zamieszaj do uzyskania wygodnej konsystencji. Posmaruj cienką warstwę ganache na górze i bokach tortu i wyrównaj. Odłóż do lodówki do zastygnięcia. Posmaruj jeszcze jedną warstwą wyrównując powierzchnię. Ozdabiaj wg uznania.
    składanie w skrócie:
    1. blat posmarowany cienko ganache
    2. chrupiąca warstwa
    3. połowa musu malinowego + połowa malin,
    4. drugi blat
    5. pozostały mus malinowy+ druga połowa malin

W pierwszej wersji tego tortu używałam masy śmietanowej zamiast malinowej oczywiście dodając do niej  całe maliny. Każda z wersji jest pyszna i godna polecenia.

Jeżeli zamiast malinowego musu chcesz użyć masy śmietankowej:
  1. Namocz 2 łyżeczki żelatyny w 5-iu łyżkach zimnej wody przez 10 minut. Po tym czasie stężałą żelatynę rozpuść dokładnie w kąpieli wodnej.
  2. Ubij 500 ml śmietanki kremówki na sztywno. Dodaj ciepłą żelatynę do śmietany cały czas mieszając na wolnych obrotach.
  3. Wykorzystaj do przełożenia, zanim zesztywnieje.
  4. Wrzuć do masy całe maliny.
16

16 thoughts on “Tort malinowy z czekoladą i chrupiącą warstwą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.