• kontakt@chwilawkuchni.pl
porady
Tort pieniek – krok po kroku- jak ozdobić nieszablonowo tort

Tort pieniek – krok po kroku- jak ozdobić nieszablonowo tort

Byłabym szczęśliwa gdybym dostała tort o takim wyglądzie na urodziny. Miałam mnóstwo przyjemności w tworzeniu go i mam nadzieję, że wam również da tyle radości.

Składniki

Otynkowany śmietaną lub śmietaną z kakao tort o średnicy 16 cm
100 g czekolady mlecznej
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
mech: okruchy zielonego ciasta ze szpinakiem albo zwykłego białego biszkoptu z matchą (sproszkowana zielona herbata)
3 łyżki ubitej śmietany z 1/2 łyżeczki kakao
2 łyżki śmietany (mogą być resztki z tynkowania lub kwaśnej)

papier do pieczenia

Sposób wykonania

    1. Jeżeli twój tort jest biały posmaruj wierzch śmietaną. Jeżeli twój tort jest pokryty brązową warstwą posmaruj go na wierzchu tylko ubitą śmietaną.
      Zeskrob na górze tortu rowki tak, żeby powstały ładne linie przypominające przyrosty drzewa.
       
    2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
    3. Rozlej ją na papierze do pieczenia i  rozprowadź tworząc cienką warstwę.
    4. Zwiń w cienki rulon i wsadź do lodówki lub zamrażarki.
    5. Po schłodzeniu (czekolada będzie zupełnie sztywna) rozwiń kawałek rulonu. Czekolada będzie łamała się na podłużne paski. Resztę odłóż do lodówki.
    6. Przyklejaj paski do otynkowanego tortu. Najlepiej robić to pęsetą, bo czekolada szybko się grzeje w rękach. Dlatego też rozwijaj tylko część czekolady, żeby w temperaturze pokojowej się nie posklejała.
    7. Posyp udekorowany paskami czekolady cukrem pudrem wymieszanym z kakao, żeby nie było widać białej śmietany. Zrób to za pomocą drobnego sitka. Ja przechylam tort i obsypuję go kręcąc dookoła. Postaraj się, żeby cukier z kakao docierał między korę:)  
    8. Zmiel okruszki zielonego ciasta lub zmiel okruszki białego ciasta i dodaj dla koloru matchy (sproszkowanej zielonej herbaty)
    9. Obsyp okruchami górę tortu na kształt mchu.  
    10. Jeżeli chcesz wcisnąć pomiędzy korę mech wymieszaj trochę zielonych okruchów  ze śmietaną. Mieszankę przełóż do woreczka i wyciskaj przez niewielki otwór. Wygodnie jest użyć tylki cukierniczej z małym ząbkowanym otworem.

Przepis na tort, który tak przyozdobiłam:

 

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *