tort pistacjowy – bezglutenowy
Kiedy dopracowałam przepis na śmietanowe lekkie torty o różnych smakach mój zapał do pieczenia trochę zmalał. Wtedy Marta skonsultowała to ze swoją koleżanka z pracy i wymyśliły dla mnie wyzwanie – coś takiego michałkowego, czekoladowego, może z pistacjami. Myślałam, myślałam i mam… i jestem z niego dumna!
Składniki
100 g pistacji niesolonych
120 g cukru (pół szklanki)
3 jajka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
pasta do przełożenia:
50 g pistacji niesolonych
50 g cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany 18%
warstwa śmietanowa
300 ml śmietanki kremówki
30 g drobno zmielonych migdałów
20 g cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody
ganache z mlecznej lub gorzkiej czekolady:
200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki kremówki
ewentualnie łyżka czarnego kakao dla podkreślenia kontrastu kolorystycznego
do przyozdobienia
kilka pistacji, świeże listki mięty, poziomki lub inne drobne owoce
tortownica 16 – 18 cm
Sposób wykonania
biszkopt pistacjowy
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Zmiel 100 g pistacji na proszek uważając, żeby nie zrobiła się z nich pasta.
- Rozdziel jajka na białka i żółtka.
- Ubij białka z cukrem na gęstą pianę (nie może się ruszać, kiedy przechylasz naczynie z pianą).
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Dodawaj do piany pistacje i bardzo delikatnie wymieszaj, żeby były równo rozmieszczone w pianie.
- Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zostaw do wystudzenia. Przekrój w poprzek na dwie równe części
pistacjowa pasta do przełożenia
- zmieszaj składniki 🙂 (śmietanę, cukier i zmielone pistacje). Powstanie gęsta pasta.
- Załóż na biszkopt trochę większy pierścień niż sam biszkopt (tak żeby zostało około pół do 1 cm dookoła biszkoptu)
- Nałóż masę na jedną warstwę biszkoptu.
masa śmietanowa na biszkopt
- Namocz żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody przez około 10 minut. Podgrzej ją w kąpieli wodnej, żeby się rozpuściła i płyn był zupełnie gładki i ciepły.
- Ubij śmietanę , pod koniec ubijania dodaj cuker.
- Wsyp do ubitej śmietany zmielone pistacje i delikatnie wymieszaj.
- Wlej do śmietany jeszcze ciepłą żelatynę i wymieszaj ją dokładnie.
- Wlej na biszkopt masę śmietanową starając się, żeby wypełniła dokładnie boki. Możesz delikatnie postukać dłonią boki pierścienia.
- Odstaw do lodówki do schłodzenia
ganache
- Podziel czekoladę na kostki, zalej śmietaną.
- Rozpuść w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu, aż będzie jednolitej konsystencji bez kawałków czekolady. Uważaj też, żeby nie podgrzewać zbyt intensywnie, żeby czekolada się nie rozszczepiła.
- Zostaw do ostygnięcia, ale nie mocnego zesztywnienia. Do okładania ciasta ganache powinien być dosyć miękki i elastyczny.
- Nakładaj go cienkimi warstwami na boki wychłodzonego ciasta. Po każdej warstwie odłóż do schłodzenia do lodówki lub zamrażarki.
- Kiedy będzie gładki to do pozostałego ganachu dodaj kakao najlepiej czarne i nałóż kolejną warstwę na wcześniejsze. Kręcąc ciastem ściągnij najlepiej packą z wcięciami warstwę ganachu, tak żeby prześwitywała jasna warstwa.
ozdobienie wierzchu ciasta
- Posiekaj kilka pistacji. Grubszymi kawałkami obsyp środek tortu, mniejszymi jego brzegi
- połóż dookoła świeże listki mięty (umyte i osuszone)
- połóż przy listkach mięty świeże drobne owoce np poziomki, maliny, kawałki truskawek
Testowałam przepis z dodatkiem proszku do pieczenia – był zbyt delikatny. Możliwa jest też wersja bez skrobii. Dodatek skrobii zmienia też kolor- jest mniej intensywnie zielony, chociaż skrobia sprawia, że biszkopt jest zwięzły i łatwiej się kroi i mniej zapada się środek podczas pieczenia.
[…] czekoladowy zielony torcik ze szpinakiemTort wiśniowy z zielonym biszkoptem ze szpinakiemtort pistacjowy – bezglutenowyTags: naturalne barwnikinaturalne barwniki do pieczenianaturalny […]