• kontakt@chwilawkuchni.pl
na słodko
Tort wiśniowy z zielonym biszkoptem ze szpinakiem

Tort wiśniowy z zielonym biszkoptem ze szpinakiem

Mój mąż nie lubi wiśni… Jedząc ten tort powtarza, że to obecnie jego ulubiony smak. Ja lubię wiśnie i ten tort to też mój ulubiony smak. Jest bardzo świeży w smaku i jednocześnie wyrazisty, nie przesłodzony i bardzo delikatny w konsystencji. Z zielonym biszkoptem różowe warstwy pięknie się komponują.

Składniki

biszkopt (około 22 cm średnicy)
4 jajka
175g cukru (3/4 szklanki)
75g mąki pszennej (3 czubate łyżki)
50g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)
100g szpinaku drobno zmielonego

musy wiśniowe
450 g wiśni mrożonych lub surowych wypestkowanych+ 2 łyżki cukru
1000 ml śmietany kremówki
7 łyżeczek żelatyny +9 łyżek wody+ 1 łyżka cukru

do nasączenia
200 ml wody z  sokiem z cytryny

do tynkowania
500 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny

Sposób wykonania

biszkopt (najlepiej dzień przed składaniem)

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj obie mąki.
  4. Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
  5. Dodaj żółtka tylko delikatnie mieszając.
  6. Dodaj szpinak i delikatnie wymieszaj.
  7. Dodaj zmieszane mąki i bardzo delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż ciasto do blachy i piecz w  temperaturze 180 stopni około 30 minut. Powinno się zrumienić.
  9. Wyciągnij z piekarnika i wystudź. Najlepiej upiec go dzień przed składaniem.
  10. Przed składaniem tortu przekrój biszkopt w poprzek na 3 równe części.

Masy śmietanowe

  1. Namocz żelatynę około 10 minut w dwóch naczyniach po 4 łyżeczki żelatyny i 5 łyżek wody, a w drugim 3 łyżeczki żelatyny i 4 łyżki wody i 1 łyżką cukru
  2. Wiśnie podgrzej z dwoma łyżkami cukru. Jeżeli puszczą dużo soku odparuj go trochę podgrzewając bez przykrycia. Zblenduj je dokładnie na gładki mus. Powinno być go około 450 ml.
  3. Rozpuść w kąpieli wodnej naczynie  z trzema łyżeczkami żelatyny. Dodaj do musu wiśniowego i dokładnie wymieszaj. Zostaw mus do ostygnięcia. Kiedy mus będzie miał temperaturę otoczenia przejdź do następnego kroku.
  4. Rozpuść w kąpieli wodnej naczynie  z czterema łyżeczkami żelatyny i 1 łyżką cukru.
  5. Ubij zimną śmietanę, tak aby zaczęła gęstnieć, ale była jeszcze płynna. Dodaj do żelatyny 3 łyżki śmietany i podgrzej w kąpieli wodnej, aby była ciepła i płynna. Wlej  ciepłą żelatynę ze śmietaną do ubitej wcześniej lekko płynnej śmietany mieszając, żeby równomiernie rozprowadzić żelatynę.
    To jest ważny moment, jeżeli za wolno wymieszasz to schłodzona żelatyna zamieni się w grudki. Ważne też żeby śmietana nie była całkiem sztywna przed dodaniem żelatyny – mieszanie i żelatyna jeszcze ją usztywnią.
  6. Odłóż 4 łyżki śmietany z żelatyną.
  7. Odlej 3/4 musu wiśniowego i dodaj do niego 1/4  ubitej śmietany  z żelatyną. Wymieszaj. Tak powstanie intensywny mus wiśniowy.
  8. Do pozostałej ubitej śmietany z żelatyną dodaj pozostały mus wiśniowy. Tak powstanie delikatny mus śmietanowo-wiśniowy.

Składanie tortu (od razu po zrobieniu musów wiśniowych)

  1. Równomiernie zmocz przygotowane 3 krążki biszkoptu.
  2. Załóż rant na pierwszy krążek biszkoptu.
  3. Posmaruj biszkopt i  ścianki rantu na wysokość około 2 cm śmietaną (5 łyżek śmietany odłożonych wcześniej).
  4. Wlej/ przełóż warstwę musu intensywnie  wiśniowego- tego z większą ilością wiśni. Jeżeli jest mocno płynny schłodź biszkopt z musem  przez chwilę (do lekkiego zgęstnienia) w lodówce. Pozostały mus zostaw w temperaturze pokojowej.
  5. Nałóż kolejny krążek biszkoptu na mus wiśniowy, wlej/ przełóż na niego delikatny mus śmietanowo – wiśniowy.
  6. Podobnie jak poprzednio, jeżeli mus jest mocno płynny schłodź biszkopt z musem  przez chwilę (do lekkiego zgęstnienia) w lodówce.
  7. Nałóż ostatni biszkopt na mus.
  8. Zostaw w lodówce na kilka godzin do stężenia mas.

Tynkowanie

  1. Namocz żelatynę w 4 łyżkach wody – przez około 10 minut.
  2. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej.
  3. Ubij zimną śmietanę, tak aby zaczęła gęstnieć, ale była jeszcze płynna. Dodaj do żelatyny 3 łyżki śmietany i podgrzej w kąpieli wodnej, aby była ciepła i płynna. Wlej  ciepłą żelatynę ze śmietaną do ubitej wcześniej lekko płynnej śmietany mieszając, żeby równomiernie rozprowadzić żelatynę.
    To jest ważny moment, jeżeli za wolno wymieszasz to schłodzona żelatyna zamieni się w grudki. Ważne też żeby śmietana nie była całkiem sztywna przed dodaniem żelatyny – mieszanie i żelatyna jeszcze ją usztywnią.
  4. Pokryj cienką warstwą górę i boki tortu, żeby związać okruszki. Wygładź jak najdokładniej. Do wygładzania boków bardzo pomocny będzie talerz obrotowy.
    Nie przedłużaj wygładzania – nie poprawiaj za bardzo – śmietana na schłodzonym wcześniej torcie zesztywnieje i nie będzie już dobrze reagować na twoje starania.
  5. Schłodź ciasto  w lodówce. Pozostałą śmietanę zostaw w temperaturze pokojowej, żeby nie zesztywniała.
  6. Po 10-15 minutach nałóż kolejną warstwę śmietany i ją wygładź.
  7. Jeżeli przebijają jeszcze okruszki. Powtórz po 10 minutach chłodzenia nałożenie i wygładzenie ciasta.

Ozdób tort według własnego pomysłu. Możesz też skorzystać z mojego:

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.