• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
tradycyjna strucla makowa

tradycyjna strucla makowa

Kolejny przepis wielokrotnie używany:) Biorę go z książki „Przysmaki polskiego stołu” Marka Łebkowskiego, która jest już prawie pełnoletnia.
Na zdjęciu oryginalne zdjęcie z książki.

Składniki

nadzienie:
 400 g maku
2 białka
200g cukru
40g roztopionego masła
2 łyżki miodu
150 g rodzynek
50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka starta z 1 cytryny
aromat wanilowy w ulubionej postaci

ciasto:
500g mąki
40 g drożdży
250 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
2 żółtka
aromat wanilowy w ulubionej postaci
szczypta soli

białko do posmarowania
1 jajko do posmarowania



Sposób wykonania
nadzienie:
1. Opłucz mak, zalej wrzątkiem. Gotuj 10 minut.Odcedź na gęstym sicie i zmiel trzykrotnie.
2. Rozpuść w rondlu masło, wrzuć mak, cukier, miód, opłukane rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową, wanilię. Smaż przez 10 minut stale mieszając. Lekko przestudź.
3. Tuż przed nałożeniem na ciasto dodaj do masy  ubitą pianę i wymieszaj.
ciasto:
1. Osobiście nie robię rozczynu , ale wrzucam/wlewam składniki począwszy od mokrych kończąc na suchych. Pokruszone drożdże zawsze na końcu na cukrze. (Nie zdarzyło mi się, że nie wyrosło jak powinno:)
Jeżeli jednak jesteś tradycjonalistą:
rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj 100 g mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj je do wyrośniętego rozczynu. Następnie dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki (nie będzie się kleić). Dodaj roztopione masło.
2. Ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki (nie będzie się kleić).
3. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Kiedy podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości 5 mm i posmaruj białkiem.
4. Rozsmaruj nadzieniem pozostawiając dookoła 1,5 cm wolnego brzegu.
6. Zwiń w rulon. Włóż do wąskich foremek, będą trzymały kształt lub przełóż na dużą blachę (rozejdą się na boki) na papier do pieczenia.
7. Posmaruj rozmąconym jajkiem.
8. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni

 



0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *