tradycyjne gofry

Proste, tanie i pyszne gofry. Z tego przepisu wychodzi mi 10 gofrów, chociaż to zależy od tego jaką macie gofrownicę.

Jeżeli chcesz zrobić wersję wegańską zastąp każde jajko jednym średniej wielkości bananem.

Składniki
300 g mąki
10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
2 jajka
3 łyżki cukru
100 ml oleju (7 łyżek)
300 ml wody/mleka

Sposób wykonania

  1. Ubij jaja z cukrem na pianę.
  2. Dodaj olej.
  3. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj wodę i wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Piecz gofry, aż woda przestanie intensywnie parować.
  6. Jeżeli za wcześnie otworzysz gofrownicę gofry mogą się rozwarstwiać. Gotowe będą miały ładny, przypieczony kolor.
gofry wegańskie

Leave a Reply