Jest to smak, który pamiętam z dzieciństwa… niedzielny albo świąteczny wyjątkowy obiad. Pamiętajcie, żeby plastry mięsa kroić w poprzek włókien- te krojone wzdłuż będą włókniste i trudne do pogryzienia.

Składniki

4 cienkie plastry wołowe (np. z udźca albo polędwicy)
4 plastry boczku
4 ćwiartki ogórka kiszonego (może być też konserwowy)
pół cebul1 pokrojonej w piórka lub kostkę
musztarda
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
olej do smażenia

mąka do obtoczenia
1 średnia marchewka
pół cebuli
kawałek selera
ząbek czosnku

Sposób wykonania

  1. Plastry mięsa rozpłaszcz i rozbij lekko tłuczkiem do mięsa, tak aby nie zrobić dziur. Oprósz solą i pieprzem, posmaruj musztardą z obu stron.
  2. Na każdym plastrze rozłóż boczek, ogórek i cebulę. Ogórek połóż na końcu od którego będziesz zwijać. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Owiń nitką lub zepnij wykałaczkami.

 

  1. Przygotuj warzywa: zetrzyj obrane marchewki i seler na tarce, pokrój cebulę.

  2. Oprósz roladki mąką i zrumień na rozgrzanym oleju.
  3. Posyp zrumienione roladki przygotowanymi warzywami. Zalej je wodą (około pół szklanki). Wrzuć czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Przykryj i duś około godziny, aż mięso będzie miękkie. Odparowany sos możesz uzupełniać wodą.
  5. Gdy mięso jest już miękkie i kruche wyjmij zrazy ziele angielskie i liście laurowe. Zmiksuj pozostałe składniki sosu.
  6. Odłóż zarazy do sosu i podgrzewaj je w nim.