Trufelki czekoladowe to szybki słodycz, do przygotowania nawet dla największej liczby gości w mniej niż pół godziny. Możecie przygotować je nawet w samą Wigilię, przed podaniem chłodząc około 5 minut w zamrażalniku. 

Składniki:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
5 łyżek cukru pudru (50g)
2 łyżki masła
garść siekanych orzechów, najlepiej migdałów
ewentualnie 3-4 łyżki kakao do obtoczenia lub jeszcze garść siekanych migdałów

Sposób wykonania:

  1. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, tak, żeby naczynie z czekoladą nie było zanurzone a jedynie na parze.
  2. Do całkiem roztopionej czekolady dodajemy masło i cukier puder oraz orzechy.
  3. Ściągamy z kąpieli wodnej i dajemy ostygnąć około 5 minut.
  4. Formujemy kulki o średnicy około 1,5-2cm i odstawiamy wszystkie uformowane na osobny talerz.
  5. Po uformowaniu wszystkich kulek bierzemy każdą po kolei i obtaczamy w migdałach lub kakao, zależnie od tego co wybraliśmy.
  6. Chłodzimy około godziny w lodówce lub 5-15 minut w zamrażalniku. Smacznego!

Czas wykonania:

Około 20 minut plus czas chłodzenia.

Kaloryczność:

1 kulka to około 94kcal, w tym: 1.3g białka, 6.1g tłuszczu, 8.4g węglowodanów.