ciasta
truskawkowo czekoladowy zielony torcik ze szpinakiem
Składniki
biszkopt
2 jajka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
100g szpinaku mrożonego
do nasączenia
pół szklanki mocnej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
różowy krem
200 g truskawek (ja użyłam mrożonych)
½ szklanki cukru (lub więcej jeżeli ktoś lubi bardziej słodko)
300 mililitrów kremówki
1,5 łyżeczki żelatyny
biały krem
300 mililitrów kremówki
200 gramów białej czekolady
Sposób wykonania
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Spód formy wyłóż papierem, nasmaruj brzegi masłem lub olejem.
- Rozmrożony szpinak dokładnie zblenduj z sokiem z cytryny na gładką masę.
- Przesiej mąkę z proszkiem i sodą.
- Oddziel białka od żółtek, białka ubij na puszystą pianę.
- Dodawaj łyżka po łyżce cukier, następnie żółtka
- Ciągle ubijając powoli dolewaj olej.
- Do błyszczącej bardzo gęstej masy dodawaj małymi porcjami na przemian przesianą mąkę i szpinak. Mieszaj szpatułką.
- Przełóż delikatnie do formy, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz około 50-60 minut do suchego patyczka.
- Ja lubię kiedy ciasto nie jest zbyt suche więc nasączam je po ostygnięciu biszkoptu nie słodkim płynem. Zimną miksturą skrapiam obficie blaty ciasta, jak bardzo zależy od indywidualnego gustu, nie należy przesadzać bo herbatka może wypływać:-).
różowy krem
- Żelatynę wsypujemy do szklaneczki , zalewamy ją taką ilością wody aby tylko przykryć powierzchnię, po 10 minutach naczynie z namoczoną żelatyną wkładamy do miski z ciepłą wodą aby uzyskać całkowicie płynną konsystencję.
- Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy uważając aby nie powstały grudki.
- Kremówkę ubijamy na sztywną masę, bardzo delikatnie łączymy z truskawkami (truskawki dodajemy łyżka po łyżce mieszając szpatułką).
- Pierwszy blat ciasta możemy posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć krem, kolejny blat, lekko docisnąć aby krem się równomiernie ułożył. Resztę kremu wyłożyć na wierzch i boki ciasta równo rozsmarować. Całość odłożyć do lodówki.
biały krem
- czekoladę roztop w kąpieli wodnej z łyżką masła. Kremówkę ubij na “sztywno”. Całkowicie ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę dodać do śmietany, delikatnie wymieszać szpatułką. Udekorować tort według własnego uznania.
0