Pyszne kruche rogaliki doskonałe do kawki. Nie zbyt słodkie a smaczne połączenie serka cynamonu i orzechów. U mnie dobrze się sprawdzają jako małe drugie śniadanie.


Składniki
Z tej porcji wychodzą 32 rogaliki

na ciasto
200 g masła w temperaturze pokojowej
200 g serka kremowego (myślę, że sprawdzi się również mielony twaróg sernikowy)
250 g mąki
szczypta soli

na wypełnienie
40 g roztopionego masła
60 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
180 g wyłuskanych ze skórki, drobno posiekanych orzechów laskowych https://www.chwilawkuchni.pl/usuwanie-skorek-orzechow-laskowych/

na wierzch
1 roztrzepane jajko
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie się nieco kleiło. Przełożyć na stolnicę obsypaną mąką, podzielić na 4 równe części. Każdą z części obtoczyć w mące zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
  2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Porcje ciasta po kolei (posypując wcześniej mąką) rozwałkować na okrągłe placki grubości 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem a następnie posiekanymi orzechami. Lekko przewałkować aby trochę „wbić” orzechy w powierzchnię. Ciasto przekroić na 8 równych trójkątów, zawijać każdy w rogalik odkładać na blachę.
  3. Kiedy wszystkie rogaliki znajdą się na blasze, posmarować je roztrzepanym jajkiem a następnie oprószyć cukrem zmieszanym z cynamonem. Piec 20 minut, powinny być złoto brązowe. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Można je przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.