posiłki, przekąski
Wigilijne paszteciki z kapustą (i grzybami)
Na naszą dużą rodzinną Wigilię każdy przynosi jakieś danie. Miło jest kiedy wszystko zostaje zjedzone. Choć nie wyobrażam sobie Świąt bez pasztecików nie wiem, czy tak szybko znikają bo są takie pyszne, czy z powodu pewnej tradycji. Szoruję, a później gotuję kilka minut 1 grosik i wkładam do jednego pasztecika. Ten kto go znajdzie ma zapewnione powodzenie w przyszłym roku:)
Składniki
ciasto:
80 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
50 g roztopionego masła
1 żółtko
1 jajko
250 g mąki
1 łyżeczka cukru
25 g drożdży
pół łyżeczki soli
1 żółtka i 1 łyżka mleka do posmarowania
farsz
0,75 kg kiszonej kapusty
20 g grzybów (jeżeli lubisz)
1 łyżka masła
Sposób wykonania
farsz:
- Grzyby zalej wrzątkiem, mocz je 1 godzinę. Pokrój je na małe kawałki.
- Kapustę duś na małym ogniu na maśle, aż zmięknie, regularnie mieszając.
ciasto:
- Moim sposobem wlewam do miski najpierw mokre składniki z solą, później suche( i zawsze drożdże na cukrze na końcu) i mieszam. A tradycyjnie: Drożdże rozetrzyj z cukrem i mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj rozczyn do mąki, wymieszaj Dodaj pozostałe składniki ( jajka, żółtka, masło).
- Dokładnie wyrób ciasto. Musi odchodzić od ręki, nie może się kleić. Polecam używanie miksera albo robota mechanicznego. Ja wyrabiam robotem około 10 minut.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Przełóż na stolnicę i rozwałkuj cienko . Tnij na paski o szerokości około 12 cm i długości blachy, na której będą pieczone. Nałóż farsz na środek każdego paska zostawiając po 1,5 cm wolnego brzegu. Zawiń brzegi zakładając je lekko na siebie.
- Przełóż na blachę każdy wałek. Naciskając zrób wzorek ze skośnych przecinających się pasków. Pokrój na kawałki o długości około 4 cm.
- Odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzej piekarnik.
- Piecz 20 minut w 180 stopniach
1
Tags :
[…] wigilijne paszteciki z kapustą (i grzybami) bułeczki mleczne […]